2024. 06. 24hétfő

Utolsó frissítés2024.06.24 07:21

  Ma Iván napja van. Holnap Vilmos napja lesz.

Font Size

Cpanel

Klimaidőgép épült Ausztráliában

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Klimatikus időgépnek nevezik azt az ausztrál projektet, amivel a Nyugat-Sydney egyetem tudósai a növényzet szén-dioxid elnyelő képességét fogják tesztelni. A kísérlet több mint másfél hektárnyi erdős területen zajlik, ahol egy kilenc emelet magas szerkezet folyamatosan szén-dioxidot juttat a levegőbe. A kutatók ezáltal mérik le a gáz hatását a Föld erdőségeire – adta hírül a Discovery News.

A tudósok szerint a szén-dioxid szint emelkedése már világszerte megindult, de az még mindig nem világos, hogy a növények mennyire képesek fékezni a koncentráció növekedését. A jelenlegi szén-dioxid szint mintegy 390 ppm (a ppm egy egység milliomodrésze), míg az ipari forradalom előtt ez az érték csak 280 ppm volt. A nagyobb mennyiségű szén-dioxid levegőbe kerülése átlagosan három Celsius-fokkal emelte a globális hőmérsékletet.

Az ausztráliai kísérletben a kutatók 390 ppm-ről 550 ppm-re fogják növelni a szén-dioxid mennyiségét a levegőben. Tudósok szerint a XXI. század végére a Föld minden pontján ez a mennyiség lesz általános, így a kísérletben a földi növényzet száz évvel későbbi állapotát tudják majd vizsgálni. A tíz évig tartó projektben az erdő minden szintjét vizsgálni fogják.

A tanulmány különösen fontos Ausztráliában, mivel a kísérlet eredményének függvényében erdőket telepíthetnek, vagy szigoríthatják a szén-dioxid kibocsátására vonatkozó normákat.

Forrás: index.hu