2024. 06. 24hétfő

Utolsó frissítés2024.06.24 07:21

  Ma Iván napja van. Holnap Vilmos napja lesz.

Font Size

Cpanel

Győztek a részvényesek: távoznia kell a Generali vezérének

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Szombaton az olasz Generali biztosító óriás top részvényesei egy bizalmatlansági indítvánnyal kiszorították a vezérigazgatói székből Giovanni Perissinottot, aki ezek után felajánlotta pozícióját valaki másnak.

A vállalat gyenge tőzsdei teljesítménye miatt csalódott részvényesek Perissinotto leváltására szavaztak a szombati rendkívüli ülésen, pozícióját pedig felajánlották a Zurich Insurance Group egyik vezetőjének, Mario Greconak.

„A testület úgy döntött, hogy Mario Grecot javasolja a vezérigazgatói pozícióra. Kinevezésére az után kerülhet sor, hogy csatlakozik az igazgatótanácshoz és megszűnteti jogviszonyát a Zurich Insurance Groupnál.” – olvasható a Generali közleményében.

Az átmeneti időszakban a társaság elnöke, Gabriele Galateri di Genola lesz a megbízott vezérigazgató.

Az igazgatótanács 10 tagja szavazott Perissinotto ellen, öten mellette és egy ember tartózkodott – közölte egy ügyhöz közeli forrás az AFP hírügynökséggel. A 13,5%-os tulajdoni részesedéssel rendelkező Mediobanca befektetési bank pártolta leginkább Perissinotto leváltását. A 3%-os részesedéssel rendelkező Luxottica, a 2,43%-kal rendelkező De Agostini kiadó és Olaszország egy leggazdagabb embere, Francesco Gaetano Caltagirone is a távozás mellett szavaztak.

Az igazgatóság „háláját fezete ki Giovanni Perissinotto több mint 30 éves szolgálata iránt, amit a vállalat érdekében tett”.

Diego Della Valle, a neves olasz cipőgyár, a Tod's elnöke, aki Perissinottot támogatta bejelentette, hogy hétfőn lemond igazgatótanácsi tagságáról, mivel úgy véli, ez a lépés „káros az ország nemzetközi megítélése szempontjából”.

A cég 2011-es nettó nyeresége 50%-os zuhanást szenvedett el, 2012 első negyedévében pedig további 7,9%-kal csökkent, ezért kénytelen volt a 2010-es 45 centről 20 centre csökkenteni a részvényenkénti osztalékot. „Mindenki aggódik a cég jövője miatt, reméljük jó döntés született” – mondta Claudio De Conto a szombati ülést követően.

A cég részvényei mintegy 3,35%-kal emelkedtek a pénteki kereskedésben a milánói tőzsdén.

Perissinotto szerint a Generali teljesítmény mutatói a legjobbak közé tartozik a piacon, a részvényárfolyam zuhanása pedig nem a vezetés hibájából fakad, hanem az olasz államadósságnak való kitettségnek.

A részvényesek fellázadására az után került sor, hogy a legfrissebb adatok szerint az olasz munkanélküliség új csúcsokat döntött áprilisban, amely egyre nagyobb ellenérzést vált ki az emberekben a magas keresetű vezetőkkel szemben.

Az Európát lehúzó intenzív pénzügyi válság nyomán az új francia szocialista kormány már megtette az első lépéseket a túlzottnak tartott vezetői fizetések ellen. Ígéretük szerint júniusban új szabályozás lép életbe, amely maximalizálja a vezetői fizetések nagyságát az állami tulajdonú cégeknél. A javaslat értelmében a legmagasabb fizetés nem lehet nagyobb, mint a társaság legrosszabbul fizetett munkavállalója bérének 20-szorosa.

Forrás: www.biztositasiszemle.hu