2024. 06. 24hétfő

Utolsó frissítés2024.06.24 07:21

  Ma Iván napja van. Holnap Vilmos napja lesz.

Font Size

Cpanel

Felvásárolják Romániát a külföldiek?

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Egyre több külföldi befektető vásárol mezőgazdasági területeket Romániában. A román külügyminisztérium aggodalmát fejezte ki emiatt, a tárca szerint a jelenség terjedését sürgősen meg kell akadályozni.

Theodor Baconschi román külügyminiszter a Krónika című napilapnak a romániai mezőgazdasági termelők egyesületeinek szövetsége által nemrég közzétett felmérést idézte, amely szerint 2010 tavasza óta megkétszereződött a külföldi befektetők tulajdonába került romániai termőföldek száma. Egy évvel ezelőtt még 500 ezer hektáron gazdálkodtak külföldiek, az idén viszont már egymillió hektáron. A tárcavezetőnek tudomása van arról, hogy ezen kívül arab befektetők 4 millió hektárt akarnak vásárolni. A külügyminiszter szerint Romániának szigorítania kell a földvásárlást szabályozó törvényeket, mivel a telekárak Romániában még mindig alacsonyak, a jogszabályok pedig túl engedékenyek.

Az Európai Bizottság nemrég úgy döntött, hogy 2014-ig fennmaradhatnak a külföldiek termőföld-vásárlási jogára vonatkozó korlátozások Romániában. Ennek értelmében külföldi magánszemélyek és jogi személyek csak akkor vásárolhatnak termőföldet, ha Romániában rendelkeznek lakhellyel, illetve székhellyel. Így számos külföldi cég román partnerekkel társulva hárította el a földvásárlás előtt álló jogi akadályt. A mezőgazdasági minisztérium szerint az elmúlt években olasz üzletemberek vették meg a legtöbb földet, ők körülbelül 300 ezer hektáron gazdálkodnak, őket követik a dánok 150 ezer hektárral, de osztrák, holland és német cégek is több száz hektáron gazdálkodnak - olvasható a Krónikában.

Forrás: www.index.hu