2024. 06. 24hétfő

Utolsó frissítés2024.06.24 07:21

  Ma Iván napja van. Holnap Vilmos napja lesz.

Font Size

Cpanel

Sok a reklamáció a nyugdíjpénzeknél

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

A visszaléptetett pénztártagok reálhozamukat a kollégák, ismerősök juttatásával is összehasonlítják, már most rengeteg a reklamáció.

Az öt nagy pénztár közül elsőként, július 29-én befejeztük a társadalombiztosítási nyugdíjrendszerbe visszalépő pénztártagok részére a reálhozam és tagdíj-kiegészítés kifizetések indítását - jelentette be az Allianz Magánnyugdíjpénztár (Mnyp.). Az OTP csak tegnap kezdte el a folyamatot, az Aegon korábban, de még viszonylag messze a vége, ahogyan az Allianznál és az ING-nél is.

A banki utalást kérők közül nagyon sokan azonban már hozzájutottak az őket megillető (mint arról korában beszámoltunk, igen csak eltérő nagyságú) összegekhez. A nagyjából a szektor átlagának megfelelő egy főre jutó reálhozamot továbbító OTP-nél is több tucat egy millió forint fölötti összeg is szerepel a tagi kifizetések közöt.

A részletes elszámolást tartalmazó magán-nyugdíjpénztári egyenlegértesítők postázása is megkezdődött. Sokan csak most szembesülnek azzal, mekkora pénzhez is jutnak. Mivel azonban, ezt rendre a kollégák, ismerősök juttatásával is összehasonlítják, már most rengeteg a reklamáció. Az Allianz éppen ezért több mint négyszeresére növelte telefonos ügyfélszolgálatának létszámát - mondta el Mészáros Győző ügyvezető igazgató.

Másutt is égnek a vonalak, többen viszont lapunknak azt jelezték, hogy nem kapnak igazán érdemi választ érdeklődésükre. Ahogy egyébként érzékeljük, sok kifogás mögött a központosított bevallás (a járulékok beszedését az adóhivatalhoz tették át, a rendszerek "összefésülése" pedig hosszú időt vett igénybe, az mynp-befizetések könyvelése akár éves csúszásban volt, a nem beérkezett pénzt pedig nem lehetett a megfelelő portfolóba helyezni) állhat. Érthetőnek tűnik azonban annak a tagnak a dühe, aki 27 ezer forintos reálhozamról számolt be lapunknak, hozzátéve: az időközben más kasszához átlépett, a nyugdíjpénztári tagságát ugyanakkor kezdő és vele azonos fizetési kategóriában levő kollégája 640 ezer forintot vehet fel.

A választható portfóliók magán-nyugdíjpénztári rendszerben történő kötelező bevezetése - magyarázza az Allinaz Mnyp. vezetője - egyb esett a 2008-as válsággal, ezért a portfolióválasztás nagymértékben befolyásolta az elért reálhozam összegét. Általánosságban elmondható, hogy aki akkor a klasszikus portfólió mellett döntött, vagy életkora alapján abba került, annak a pénztára kevésbé tudta ledolgozni a 2008-ban elszenvedett 10-30 százalékos mértéket elérő veszteségeket, míg az, aki nagyobb kockázatot vállalt a növekedési portfólióval, valószínűleg nagyobb reálhozamot kap most kézhez.

A kasszák szerint nagyon sok kifogás mögött az áll, hogy a volt tagok nincsenek tisztában a hozam és a reálhozam közötti eltéréssel. A leggyakoribb kérdés ugyanis, hogy miért nem kapják meg az egyéni számla egyenlegében szereplő hozam teljes összegét.

Forrás: www.napi.hu