2024. 06. 24hétfő

Utolsó frissítés2024.06.24 07:21

  Ma Iván napja van. Holnap Vilmos napja lesz.

Font Size

Cpanel

Világ

Az USA első rabszolgaiskolája

Olvasóink értékelése:  / 0

A Virginia állambeli College of William & Mary campusának területén lehetnek a legrégebbi, színesbőrűek tanítására szolgáló épület maradványai az Egyesült Államokban – vélik a kutatók. Idén nyáron régészek, diákok és önkéntesek fognak ásót annak reményében, hogy sikerül valamilyen kézzelfogható bizonyítékot találniuk a szabad és rabszolgagyermekek több évszázados tanítására.

Bővebben...

Helyszínelés hetvenöt év után

Olvasóink értékelése:  / 0

Eloszlóban a homály a repülés történetének egyik legrégebbi rejtélye körül. Az The International Group for Historic Aircraft Recovery (TIGHAR) nevű amerikai szervezet eddig kétmillió dollárt költött Amelia Earhart halálának földerítésére, és tudományos precizitással adott hírt a vizsgálat stádiumáról: 82 százalékon állnak a teljes igazság megismeréséhez vezető úton. A kutatást az amerikai külügyminisztérium is felkarolta, sőt a várt eredményt maga Hillary Clinton is előre jelezte.

Bővebben...

Ilyennek láthatták a világot az első komoly szemek ősi tulajdonosai

Olvasóink értékelése:  / 0

Az Ausztrália déli részén talált kora-kambriumi, 515 millió éves ízeltlábúak már olyan fejlett összetett szemekkel rendelkeztek, mint a ma élő utódaik. A leletek megerősítik azokat az elképzeléseket, hogy a látás gyors fejlődése volt a kambriumi evolúciós robbanás egyik hajtómotorja.

Bővebben...

Már a kőkorszakban kialakult az egyenlőtlenség

Olvasóink értékelése:  / 0

A társadalmi egyenlőtlenség nem új dolog, a legújabb tanulmányok szerint már hétezer évvel ezelőtt, a kőkorszakban is létezett. A bizonyítékok szerint a szerszámukkal eltemetett földművesek jobb földeken dolgoztak, mint a szerszámok nélkül eltemetettek. Ennek azért van jelentősége, mert a jobb földeken jobb volt a termés, így jobb minőségű és nagyobb mennyiségű táplálékhoz jutottak.

Bővebben...

A Reagan-szobor lerombolása

Olvasóink értékelése:  / 0

Szobrot emeltek Budapesten a száz évvel ezelőtt született Ronald Reagannek, az amerikai elnök körül valóságos mítosz épült nemcsak Amerikában, hanem Kelet-Európában, így Magyarországon is.

Bővebben...

A malária és a Mediciek

Olvasóink értékelése:  / 0

A firenzei Medici család egyes tagjai nem gyilkosság, hanem a malária áldozataivá váltak - elevenítette fel sokadjára is az esetet az olasz sajtó.

Bővebben...

Újabb magyarázat a torinói lepelre

Olvasóink értékelése:  / 0

A római katolikus egyház egyik legvitatottabb ereklyéjét, a torinói leplet a firenzei Giotto készítette – állítja egy olasz szakember.A felfedezéséről már könyvet is megjelentető Luciano Buso szerint a 15-ös szám többszöri előfordulása azt jelzi, hogy Giotto 1315-ben készítette a leplet. Ez egybeesik a vallási szakértők által vitatott radiokarbonos vizsgálat eredményével, amely a 14. század elejére keltezi az ereklyét.

Bővebben...

A tengerparti fövenyen vágtattak a komlói dinoszauruszok

Olvasóink értékelése:  / 0

A tengerparti homokos fövenyen vágtatott végig kétszázmillió éve a "komlói dinoszaurusz", a Komlosaurus carbonis csordája. Hátrahagyott nyomaikról az Ichnos című nemzetközi folyóiratban jelentették meg tanulmányukat magyar őslénykutatók.

Bővebben...

Hetven éve indult a Barbarossa-hadművelet

Olvasóink értékelése:  / 0

"Úgy érzem mintha egy sötét szobába vezető ajtót nyitnék, ahol még sohasem jártam és nem tudom mi van mögötte" – ezekkel a szavakkal kommentálta Hitler a Szovjetunió megtámadását.

Bővebben...