2024. 06. 24hétfő

Utolsó frissítés2024.06.24 07:21

  Ma Iván napja van. Holnap Vilmos napja lesz.

Font Size

Cpanel

Olvashatóbbak lesznek az élelmiszercímkék 2014 végétől

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Szigorúbb szabályozás lép életbe az élelmiszerek címkézése területén, és ennek a fogyasztók lesznek a nyertesei - közölte Fogyasztóvédők Országos Egyesülete pénteken.

A civil fogyasztóvédelmi szervezet közleményében emlékeztetnek arra, hogy 2011. december 12-én lép hatályba az az európai uniós rendelet, amely a soros magyar elnökség és az Európai Parlament megállapodásaként született meg, és az eddiginél szigorúbb kötelezettségeket hárít a vállalkozásokra.

A hamarosan hatályba lépő rendelet rendelkezéseit 2014. december 13-tól kell alkalmazni, így három évük lesz a vállalkozásoknak a szabályok átvételére.

Civil fogyasztóvédők szerint az új európai uniós élelmiszercímke kifejezetten fogyasztóbarát lesz azzal, hogy az olvashatóság feltételeit javítja, például, minimális betűméret előírásával.

A tudatosabb és egészségesebb táplálkozás érdekében kötelező lesz az előrecsomagolt élelmiszereken feltüntetni a tápértékre vonatkozó legfontosabb információkat.

A fogyasztók jobb tájékoztatására szigorítják a vásárlók félrevezetésének tilalmára vonatkozó előírásokat, így az úgynevezett helyettesítő élelmiszerek jelölése is változik.

A fogyasztók egészségének védelmét erősíti az új jogszabály azzal, hogy ha az adott élelmiszer allergéneket alkalmaz, akkor azokat külön olvashatóan kell kiemelni a könnyebb észrevehetőség miatt - tartalmazza a tájékoztatás.

Forrás: www.hvg.hu