2024. 06. 24hétfő

Utolsó frissítés2024.06.24 07:21

  Ma Iván napja van. Holnap Vilmos napja lesz.

Font Size

Cpanel

Az USA első rabszolgaiskolája

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

A Virginia állambeli College of William & Mary campusának területén lehetnek a legrégebbi, színesbőrűek tanítására szolgáló épület maradványai az Egyesült Államokban – vélik a kutatók. Idén nyáron régészek, diákok és önkéntesek fognak ásót annak reményében, hogy sikerül valamilyen kézzelfogható bizonyítékot találniuk a szabad és rabszolgagyermekek több évszázados tanítására.

Elsőre valószínűtlen helynek tűnik a virginiai Williamsburg Amerika legkorábbi, feketék számára fenntartott iskolájának helyszínére, mivel a város története elválaszthatatlanul összefonódott a rabszolgaság történetével. 1760-ban azonban Benjamin Franklin a mai College of William & Mary mellett egy olyan iskola létrejöttében segédkezett, ahol egyaránt koptatták a padokat szabad és afrikai felmenőkkel bíró, rabszolgaságra kényszerített férfiak és nők gyermekei, akik írni és olvasni, a lányok pedig kötni és varrni tanultak.

Terry Meyers, a William & Mary professzora írásos forrást talált arra nézve, hogy az intézmény campusán a Bray School eredeti épülete valahol még mindig áll. Ha igaznak bizonyul feltételezése, akkor kijelenthető, hogy a 319 éves iskola jelenlegi területén lehet az Egyesült Államok első, feketék nevelésére szakosodott oktatási épülete – persze azóta már teljesen más helyen, a kollégium környékén. A munka két hete kezdődött el, s egész nyáron folytatódik; eddig ugyan előkerültek különböző kerámiadarabok, de a datálást az segítené elő, ha találnának olyan leleteket – gyűszű, tű – is, amelyek egyértelműen az iskolához köthetők.

Forrás: www.mult-kor.hu