Tavaszi tébolysaláta
- Részletek
- Szülőkategória: Lucullus
- Kategória: Heti kedvenc
- Megjelent: 2012. máj. 18. péntek, 11:53
- Írta: andy
- Találatok: 1677
Bár furcsa lehet a kivi ebben az összetételben, de ne aggódjunk, az édeskés-savanykás íz jól illik ehhez a kombinációhoz. A még kemény és várhatólag nem puhuló kivi tökéletes e célra. Én is azért kísérleteztem ezt ki, mert kaptunk kivit, amit képtelenség kivárni, hogy megpuhuljon, ha meg már puha, akkor már szottyadt is egyben. A többi zöldség és mag (a csicseriborsót leszámítva) mind saját. Csalánt bárhol beszerezhetünk, a többi pedig kapható. Amúgy a csalánt érdemes más ételekbe is használni (pl. tésztákhoz), nagyon finom, és szerintem jobb, mintha teát készítünk belőle, ha már fogyasztani akarjuk egészséges volta miatt.
A sóskalevelet és a pitypanglevelet csak azoknak ajánlom (ezeket nyersen összevágva adjuk hozzá), akik nem idegenkednek a savanyú és keserű ízektől. De ne vigyük túlzásba, mert túl erőteljes az ízük! Viszont igazi vitaminbomba lesz így a salátánk!
Hozzávalók:
-
újhagyma
-
kivi
-
csicseriborsó
-
dió
-
tökmag
-
sóskalevél és pitypanglevél, csak ínyenceknek!
A szószhoz:
-
1 csokor csalán
-
1 csokor spenót
-
5 dkg sajt reszelve (lehet füstölt is)
-
2 dl tejszín
-
fokhagyma
-
olívaolaj
-
só
-
bors
-
szerecsendió
-
gyömbér
-
facsart citromlé
Elkészítés:
1. A csicseriborsót beáztatjuk, majd kissé sós vízben megfőzzük.
2. A csalánt és a spenótot kissé megfőzzük. Kevés vízben hagyjuk a leveleket 1-2 percig főni, ettől már megpuhulnak. A leveleket kiszedjük, és deszkán aprítjuk.
3. A diót megtörjük, a kivit megpucoljuk és karikázzuk. Az újhagymát is összevágjuk.
4. A szósz elkészítéséhez olívaolajon 3 gerezd összevágott fokhagymát megpirítunk, majd hozzátesszük az apróra vágott csalán- és spenótleveleket. Egy kicsit tovább pirítjuk, majd hozzátesszük a reszelt sajtot, és felöntjük a tejszínnel. Sózzuk, borsozzuk, gyömbérrel és szerecsendióval fűszerezzük, majd ízlés szerint még egy kis frissen facsart citromlevet is adhatunk hozzá.
5. A salátához valókat összekeverjük. A szószt rácsorgatjuk és beleforgatjuk. Hagyjuk egy kicsit állni, mert az ízek akkor összeérnek.
Forrás: www.mindmegette.hu