2024. 07. 19péntek

Utolsó frissítés2024.07.19 07:21

  Ma Emília napja van. Holnap Illés napja lesz.

Font Size

Cpanel

Megint a görögök és a spanyolok miatt izgulhatunk

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Továbbra is Görögország és Spanyolország lehet a figyelem középpontjában. Görögországra a politikai bizonytalanság, Spanyolországra pedig a bankrendszer problémái miatt figyelnek a befektetők. Friss adat alig érkezik a héten, az Egyesült Államokban is mindössze néhány ingatlanpiaci, ipari, és munkaerőpiaci adat lát napvilágot.

Az adatközlési naptár alapján nyugalmas hét elébe nézünk. Idehaza elsőként a Nemzetgazdasági Minisztérium részletes államháztartási számai látnak napvilágot. Az előzetes adatok szerint áprilisban 289,3 milliárd forintos többlet keletkezett az államháztartás központi alrendszerében. A rendkívüli többlet pontos oka egyelőre nem ismert, de valószínűleg egy közelmúltbeli törvényi változáshoz köthető és átmeneti egyenlegjavító tényező lehet a központi költségvetés bevételi oldalán. A meglepően jó adat hatására április végén a kumulált deficit ismét kisebb volt 40 százaléknál.

Szerdán márciusi népmozgalmi statisztikákat közöl a KSH. A februári adatokból továbbra sem látszott, hogy az adórendszer bőséges gyerektámogatási kedvezményei elindították volna a gyerekvállalási kedv javulását Magyarországon. Mind a nyers, mind a szezonálisan igazított adatok szerint csökkent a születések száma. Az ösztönző hatás vélhetően csak késleltetve fog jelentkezni. Ezzel együtt is igaz, hogy az egy évvel korábbi mély szinthez képest - még az utóbbi hónapok visszaesésével együtt is - több gyerek született Magyarországon.

Csütörtökön a márciusi kiskereskedelmi számok látnak napvilágot. Februárban már erőteljesebben éreztette hatását a háztartások reáljövedelem-visszaesése: a kiskereskedelmi forgalom volumene az előző hónaphoz képest 0,5 százalékkal volt alacsonyabb. Az egy évvel korábbi szinthez viszonyítva 1,4 százalékos a visszaesés. Az éves index fél év után süllyedt újra a negatív tartományba, miután tavaly a második fél évben néhány egyedi tényező hatására emelkedni tudott a kiskereskedelmi forgalom volumene.

Az Egyesült Államokból mindössze néhány adat érkezik a következő napokban. A hét első felében ingatlanpiaci, a hét második felében pedig munkaerőpiaci és ipari adatok látnak napvilágot. Az ingatlanpiaci adatokat továbbra is nagy érdeklődéssel követik a piaci szereplők. Holnap a használt, szerdán pedig az újlakás értékesítési statisztikákat teszik közzé.

A múlt heti ingatlanárverezési adatok alapján úgy tűnik, hogy enyhülnek a problémák a szektorban. Az Irvine adatai szerint áprilisban 118,78 ezer ingatlan került kalapács alá az egyesült Államokban, ami 14 százalékos csökkenést jelent az egy évvel korábbi szinthez képest, és 2007 júliusa óta a legalacsonyabb értéknek számít. Paul Willen, a bostoni Fed szakértője az adatokat úgy kommentálta, hogy a dolgok egyre jobbak, és egyre kevesebb a problémás ingatlan.

Közben Európában nem enyhülnek a feszültségek. Mindenki izgatottan várja, hogy mi lesz Görögországgal és Spanyolországgal. Görögország esetében a kérdés, hogy bennmarad-e az eurózónában, Spanyolország esetében viszont, hogy megússza-e külső segítség nélkül. A múlt heti kedvezőtlen hírek miatt egyre többen gondolják, hogy Spanyolországnak sem lesz más választása, minthogy nemzetközi szervezetekhez fordul. A negyedik legnagyobb spanyol bankot, a Bankiát már államosítani kellett, és múlt héten további 16-ot minősített le a Moody's, arról nem beszélve, hogy a gazdaság recesszióban van, a munkanélküliség pedig óriási.

Forrás: www.portfolio.hu