2024. 07. 19péntek

Utolsó frissítés2024.07.19 07:21

  Ma Emília napja van. Holnap Illés napja lesz.

Font Size

Cpanel

Drámaian nő a portugál csőd esélye

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Először emelkedett a lélektani határnak tekintett ezer bázispont fölé a portugál államadósság törlesztéskockázati biztosítási tranzakcióinak (CDS) árazása a csütörtöki londoni kereskedésben, és több más európai szuverén adós CDS-díjszabásai is ütemesen tovább nőttek, miután a héten a Moody's Investors Service hitelminősítő - államadósok esetében szokatlanul agresszív mértékű, egyszerre négyfokozatú leminősítéssel - megvonta a befektetési ajánlású államadós-osztályzatot Portugáliától.

A CMA DataVision londoni piaci adatszolgáltató csoport szakelemzőinek kimutatása szerint a portugál szuverén kötvények nem teljesítővé válásának kockázatára köthető piaci biztosítási csereügyletek (credit default swaps, CDS) díja a csütörtöki londoni kereskedésben 1065 bázispont környékén járt a 981 bázispontos előző esti záró után.

A csütörtökre kialakult portugál CDS-árazás azt jelenti, hogy a portugál államadósság-törlesztési leállás kockázatára kínált biztosítási tranzakciók éves díja középárfolyamon átlépte az egymillió eurót minden tízmillió euró portugál államadósság után az irányadó ötéves futamidőre. Ez az eddigi CDS-árrekord Portugália esetében.

A CMA számítási modellje szerint a jelenlegi portugál CDS-árszint arra vall, hogy a londoni adósságpiac 58 százalékos halmozott valószínűséggel árazza Portugália mint államadós törlesztésképtelenné válását ötéves távlatban.

A legsúlyosabb pénzügyi helyzetben lévő euróövezeti tagország, Görögország CDS-díjszabása a csütörtöki londoni forgalomban 2400 bázispont fölé emelkedett a 2367,7 bázispontos előző esti záróról, vagyis a görög államadósságra köthető törlesztésbiztosítási ügyletek ára tízmillió euró görög adósságra számítva jelenleg meghaladja a 2,4 millió eurót.

Ez világrekord CDS-árazás bármely szuverén adós esetében, és a CMA kockázatszámítási modellje alapján a piac jelenleg 85 százalékos halmozott valószínűséggel árazza a görög törlesztési leállást az irányadó ötéves távlatban.

Más nagy londoni házak szerint a görög törlesztésképtelenség jelentős eséllyel ennél jóval korábban bekövetkezhet. Az egyik vezető londoni befektetési bankcsoport, a Barclays Capital minap elvégzett felmérése szerint a globális befektetői közösség háromnegyede számol azzal, hogy Görögország és esetleg több más euróövezeti tagállam már a következő egy évben adósságállománya átrendezésére kényszerül.

A magyar CDS-árazások csütörtökön Londonban enyhe emelkedéssel 280 bázispont körül mozogtak, vagyis ezen a mércén mérve a londoni adósságpiac Görögországot jelenleg 8,5-szer, Portugáliát csaknem négyszer kockázatosabb adósnak tartja, mint Magyarországot.

Forrás: www.index.hu