2024. 03. 28csütörtök

Utolsó frissítés2024.03.28 07:21

  Ma Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz.

Font Size

Cpanel

Veterán kapus és nyolc újonc mentheti meg Dánia kézilabdáját

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 
Újjá kell szerveznie a dán nőikézilabda-válogatottat Jan Pytlick szövetségi kapitánynak, miután klasszisok tömkelege mondta le a szereplést a helyi szövetség diktatórikus prémiumcsökkentése miatt. Vasárnap kiderült, a Lengyelország elleni vb-selejtezőre kihirdetett 16-os keretben nyolc újonc mellett ott van a szereplést ismét vállaló 42 éves kapus, Lene Rantala is.
Kaotikus állapotok uralkodnak a dán kézilabdában, miután a Dán Kézilabda-szövetség (DHF) bejelentette, hogy drasztikusan csökkenti a női válogatott juttatásait. A tervek szerint a világversenyre történő kvalifikáció nem érne pluszpénzt, felére csökkenne a napidíj, míg az érmekért járó prémium is jóval kevesebb lenne, mint korábban. A szövetség azzal is érvelt, hogy amíg a férfi szakág felemelkedőben van, addig a korábban még nemzeti kincsként kezelt női válogatott stagnál. A válogatott több játékosa jelezte, nem hajlandó a továbbiakban pályára lépni, míg a férfiak képviseletében Bo Spellerberg kilátásba helyezte, akár ők is bojkottálnák a soron következő fellépéseket. A dán Tv2 szerint a női válogatott tavalyi 2,3 millió dán koronás éves költségvetését 2011-re a felére csökkentik, így nem csoda, hogy a bő negyvenes keretből számos klasszis jelezte, visszalép a további szerepléstől. A válogatottságot lemondók két szószólója Camilla Dalby, a Randers kézilabdázója, illetve a világklasszis kapus, Karin Mortensen, akik egyaránt azt hangsúlyozták, a dán szövetség diktatórikusan döntött, nem kérték ki a játékos-szakszervezet véleményét. Rajtuk kívül többek között még Mette Melgaard és Laeke Möller jelezte, befejezte a szereplést a nemzeti csapatban. A kialakult helyzet miatt a dán szövetség vasárnap délre rendkívüli sajtótájékoztatót hívott össze, ahol a DHF igazgatója, Morten Stig Christensen köszönetet mondott azoknak a játékosoknak, akik vállalták a Lengyelország elleni világbajnoki selejtezőre való felkészülést. "Sajnos kaptam egy válaszlevelet a szakszervezettől, amelyen keresztül számos játékos jelezte, nem kívánnak pályára lépni a válogatottban. De az ajtó még nyitva áll előttük is" - mondta, hozzátéve, hogy a szövetség még mindig vb-szereplésről és olimpiáról álmodik. Következett Jan Pytlyck szövetségi kapitány - akiről az a pletyka is elterjedt, hogy felkeresett néhány, már visszavonult játékost, hogy vészhelyzetben számítana rájuk a nemzeti csapatban -, aki bemutatta új csapatát. "Nagyon súlyos volt a helyzet, hiszen néhány napja Morten Stig Christensen azzal keresett fel, lehet, nem lesz már munkám, mert nem lesz válogatott sem" - kezdte, majd megismételte az igazgató szavait, miszerint a válogatott mindenki számára nyitva áll. "Köszönöm azoknak, akik hajlandóak megmenteni a csapatot" - mondta elérzékenyülve, elsősorban Henriette Mikkelsen és a 42 éves kapus, Lene Rantala nevének említésekor, az igazi meglepetést azonban az jelentette, hogy a 16-os keretbe nyolc újoncot volt kénytelen nevezni.
A csapat április 21-22-én kétszer is megmérkőzik Oroszországgal, a két helyszín Holstebro, illetve Randers lesz, ezt követi majd a Lengyelország elleni vb-selejtező párharc.Forrás: [origo]