2024. 04. 19péntek

Utolsó frissítés2024.04.19 07:21

  Ma Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.

Font Size

Cpanel

Akitől még a szerbek is félnek

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Athénban és Pekingben is ott volt az aranyérmes pólócsapatban, most mégis meglepetésnek számít, hogy Kemény Dénes behívta őt a londoni bő keretbe. Varga Tamás a magyar póló nagy vándora, két olimpiai arany után sok mindent átértékelt magában. Debrecenből lett újra válogatott – erejére és a riválisok előtt meglévő tekintélyére is számíthat a kapitány.

hvg.hu: Mikor gondoltál először a londoni olimpiára?

Varga Tamás: A pekingi döntő óta folyamatosan ott volt a fejemben. Szorítottam a válogatottnak, de nem nagyon néztem a meccseiket, mert azt éreztem, én is ott lehetnék. Egy éve pedig konkrétan azért igazoltam Debrecenbe, mert Gyöngyösi András kezei alatt top formában játszottam végig a Peking előtti évet. Hittem abban, hogy ez most is így lesz. És megőrültem, amikor azt hallottam, levezetni megyek. Azért mentem, hogy szem előtt legyek és Tojással dolgozhassak. Ő támogatott, tartotta bennem a lelket vagy rugdosott, amikor picit megcsömörlöttem. És az is ő volt, aki az ötödik helyünk után azt mondta: “Én vinnélek”. Mert ahogy vége lett a bajnokságnak, rögtön megkezdődött a találgatás: látta-e Dénes a meccseket, behív-e a keretbe vagy sem? Nem véletlen, hogy amikor megtudtam, hogy benne vagyok a 19-ben, elsírtam magam. Kiszakadt belőlem az egész évi izgalom. Mert nagyon akartam, a vízilabda az életem. Éppen egy kerti partin voltunk a feleségemmel és 20 ember látta, ahogy nagydarab marhaként sírok. Utoljára 2008-ban, az olimpiai döntőben történt velem ilyen.

hvg.hu: Volt benned félsz, hogy közel 4 év után milyen lesz a "hello, hello"?

Varga Tamás: Félsz volt bennem, de nem a többiekkel kapcsolatosan - hiszen tudtam, hogy nagyon jó lesz újra köztük lenni -, hanem hogy hogyan fogom bírni a tempót. Mert Dénesnél azért az erős úszásnál is rövidebbek a pihenők, így könnyebben jön a savasodás. Ezen gondolkoztam már. Mert más dolog leúszni 15x200 métert Debrecenben, ahol beérek 2.40-re vagy 38-ra és 3 percre indulok. Lehet, hogy a válogatottban 2.40-re már indulni kell. Ez az egyetlen dolog, amitől kicsit tartok.hvg.hu: És mi hajt?Varga Tamás: Amíg érzed, hogy jól játszol, hatalmas bizonyítási vágy van benned. Megmutattam, hogy 37 évesen is be lehet kerülni a világ egyik legjobb válogatottjának a 19-es keretébe. És remélem, a 13-ba is. Mert van az az érzés, amikor az olimpiai dobogó tetején állsz - elmondhatatlan. Ezt szeretném még egyszer átélni. Együtt örülni. Egymásnak. És a saját kis érmednek, ami nem lenne a társaid nélkül. Akikkel egy hosszú és kemény periódus után kerültök oda és a végén nüanszokon múlik majd, hogy a mérleg nyelve felétek billen-e. Támadásban kapufáról akkor megy befelé a labda, és védekezésben akkor jön ki, amikor megérdemled. Amikor még ott maradsz edzés után pluszba lábtempózni, egykapuzni, gumikötelezni vagy hasazni. Ezeken a nüanszokon múlik egy mérkőzés a végén. És amikor bemegy, az visszaigazolás föntről is, hogy megérdemelted. Mert tényleg mindent megtettél azért, hogy ott lehess. Azoknak kell majd a 13-ba kerülniük, akik minden szinten megérdemlik. Mert akkor billen majd úgy. Azoknál, akik a legalázatosabbak a vízilabda, a játékostársaik és az edzőjük iránt. Mert a magyar válogatott abban volt mindig nagyon nagy, hogy a tagjai egymásért játszottak. Itt nem számít, ki lövi a gólt. És Dénes szerintem mindig nagyon jól megérezte, ki az a 13. Nyomhatom bárhogy a gombot, hogy ott legyek, ha ő úgy dönt, hogy valamiért más az utam, akkor azt ezért is tudom majd elfogadni. Az a fontos, hogy a végén meglegyen az érzés: a helyemen vagyok, mindent megtettem.

hvg.hu: Mennyit változtál az elmúlt 3 évben?

Varga Tamás: Szerintem rengeteget. Mert azt, amiről az előbb beszéltem, most már klubszinten is meg tudom csinálni. És kemény árat fizettem, mire megtanultam. Problémás játékosként könyveltek el és ugyan szakmailag bármelyik magyar csapatba befértem volna, csak azok az edzők szerettek - Somossy, Gyöngyösi -, akik tudták az ilyen karaktert kezelni. Semmivel sem foglalkoztam, ha jónak láttam valamit, azt megcsináltam. És általában be is ment. Ez volt benne a csapda, az önigazolás. Magyarázhatott bárki bármit, amikor folyamtosan gólkirály voltam. “Hagyjál már, majd én tudom.” És sokáig nem tudtam ebből kilépni.

hvg.hu: Aztán hogyhogy mégis?

Varga Tamás: A második feleségemnek, Forgó Erikának köszönhetően tanultam meg másképp nézni a dolgokat. 2009 óta vagyunk együtt, akkor még Szegeden játszottam. És szinte mindig úgy mentem haza edzésről, hogy ez is mekkora hülye, meg az is, és amaz is. És akkor Erika elkezdte mondogatni, hogy szívem, meg kéne nézni máshonnan is ezeket a szituációkat. Aztán jött egy nagy pofon: a szegedi LEN Kupa-győzelmünk után öt játékos jelezte, hogy a következő évben nem akar velem játszani. És hiába mondta az elnök, hogy addig játszom ott, ameddig csak akarok, és belül hiába szerettem volna én is maradni, egóból döntöttem és azt mondtam, ez baromság, elmegyek inkább Kotorba. Ma már tudom, hogy másképp is meg lehetett volna oldani, leülhettünk volna a játékosokkal megbeszélni ezt az egészet. Lehet, hogy még mindig Szegeden játszanék. De végül is hálás vagyok, hogy így történt, mert ha ez nincs, könnyen lehet, hogy még mindig egy öntörvényű barom lennék, és nem gondolkozom el azon, hogy változtatnom kell. Kotorba már sokkal kisebb arccal mentem, Debrecenben az utolsó meccsen nem is lőttem kapura, csak kiadtam a labdát oda, ahova kellett. Ha ezzel a fejjel lettem volna 25 éves, akkor nem lettem volna problémás játékos. Ha hamarabb rájövök. De valószínűleg ezt vállaltam ebben az életemben, át kellett ezeket élnem ahhoz, hogy eljussak idáig. Persze, most is el tud kapni a hév, de mindig minden csapattársamnak elmondom, hogy minden, amit mondok, építőjellegű. És ha néha hevesebb vagyok, azonnal hozzáteszem, “kemény voltam, ne haragudj”. És akkor nincs tüske. Ezeket korábban nem tudtam megtenni, nekem ezeket meg kellett tanulnom. A feleségem segített ebben is.

hvg.hu: A válogatottban sosem voltak ilyen gondok veled?

Varga Tamás: Nem. Mindenkinek az életében vannak meghatározó emberek, nem is mindig tudjuk, miért éppen ez vagy az, lehet, még az előző életünkből való ez az egész. Számomra Dénes az isten. Ha azt mondja, menjek itt békaügetésben végig, mert úgy leszek olimpiai bajnok, akkor végigmegyek. És Fecsóval ugyanez van.

hvg.hu: Figyelsz azért közben a lehetséges riválisaidra?

Varga Tamás: Csak saját magamra figyelek, hogy a tudásom legjavát nyújtsam. És még azt sem tudom, Dénes melyik posztra szán engem. Valószínűleg bekknek, de olyan is volt már, hogy centereznem kellett. Nagyképűség nélkül mondhatom, a válogatottban is beállok bárkivel centerként is. Második számú centerként is, védőként is, ha faultot kell ellőni, az sem nem nagyon okoz problémát.

hvg.hu: Melyiket szereted jobban?

Varga Tamás: Idén a Debrecenben néha centereztem és marhára tetszett, szeretek gólt lőni. De annak is megvan a szépsége, amikor Szolnokon 8-7-nél az utolsó támadásban leszerelem Kis Gábort. Néha egy ilyen többet ér 3 gólnál. Mondhatjuk, hogy pozíciójátékban jó vagyok, lefordulásban meg nem. Centterről hat az ötben még megy, de azokat a fórokat nem tudom hozni, amiket Biros Peti, Kása, Varga Dumi, Madaras Norbi igen. Tudok menni velük, hogy megmaradjon a fórjuk. Én csak a legvégén tudok egy-két testhosszal lefordulni a centerről. És arról azért le is szoktam, egy hosszon nem vagyok annyira lassú. Hosszabb úszásnál viszont nem vagyok annyira gyors.

hvg.hu: Hol osztanak jobban?

Varga Tamás: Engem már nem nagyon osztanak. Pláne a szerbek nem. A montenegróiak meg végképp nem. Mert ismernek. Ők rettegnek tőlem, nem én tőlük. Ott játszottam egy évet, úgyhogy Zlokovics, Jokics, Janovics a helyükön vannak. Ilyen gondom nekem nincsen, hogy én attól féljek, megütnek, ha bárkivel bemegyek a vízbe. Egy amerikaitól vagy ausztráltól sokkal előbb kapok, mert ők nem annyira ismernek. De egy szerb, horvát, montenegrói - á, eszük ágában nincs. Ezeket én még a vad korszakomban a helyükre raktam. És sokkal szivesebben is játszom ellenük, mint egy izgága spanyollal. Bár Perezt is jól ismerem... De ma már senkivel sem állok le verekedni. Régen azért oda-odavágtam. És olyan is volt, hogy egy junior vb-n Regős Áronnal egymás felső testét ütöttük ököllel meccs előtt. Fiatalok voltunk és vadak, úgy éreztük, az egész csapatot elvinnénk a hátunkon. Ez most is megvan, csak már nincs energiapazarlás. Úgy viszem a csapatot, ahogy kell, és ha az kell, akkor csak alájátszom a többieknek.

hvg.hu: Többször utaltál felsőbb erőkre. Ezt kifejted?

Varga Tamás: A spiritualizmus elég régóta jelen van az életemben, de mostanában mélyült el igazán.

hvg.hu: Amikor még "vad" voltál, nem volt jelen?

Varga Tamás: De, csak nem vettem észre. Velem az elmúlt 3 évben rengeteg minden történt, folyamatosan jönnek azok az emberek, akikre szükségem van. Mint például Noémi, a spiritisztám. És elvégeztem több személyiségfejlesztő tréninget, lelki tanfolyamot, és elolvastam rengeteg könyvet a dalai lámától, illetve kronobiológiával és számmisztikával kapcsolatosakat is. Én hetes számjegyű ember vagyok. Ezek az emberek borzasztó intuitívak, nagyon jó a szervezőképességük, nagyon jól rálátnak a problémákra fölülről és képesek azokat lazán kezelni. És nagyon jó csapatjátékosok, ami nálam ki is jött a válogatottban. Csak az embernek az egója nem mindig hagyja érvényesülni azt, amiért született. Ez egy hatalmas küzdelem. Mert van egy lenyomatod, amit jó esetben meg tudsz élni. Rossz esetben az árnyékképedet éled. Az én lenyomatom pont nem az, aminek elkönyveltek. Hanem egy igazi csapatemberé, amit Dénes ki is tudott hozni belőlem.

hvg.hu: Ennyi?

Varga Tamás: Van még egy kínai horoszkóp-naptáram és egy holdnaptáram is, amikre minden héten rápillantok, melyik napom milyen, mikor mire kell jobban figyelnem. Nem ezek szerint élem az életem, de figyelek a jelekre. Tudom, mikor van jobb periódusom. De azt is, hogy a jó időszak még semmire sem garancia. Annyit jelent, van egy támogatottságom fentről, rajtam múlik, mit kezdek vele. Jó napon se lesz úgy jó meccsem, ha nem nyomom száz százalékon.

hvg.hu: És ha jó napod van, mindent megteszel és mégse jön össze?

Varga Tamás: lyen is van. Valamit mégse csináltam jól. De olyan is volt, hogy rossz napra esett egy fontos meccs és mégis lőttem 3 gólt. Mert borzasztóan koncentráltam a hibalehetőségekre. Nem nyertünk, de jól játszottam. Nem vagyok egy magic man, csak rengeteget meditálok és tudom, hogyan élhetek harmóniában.

hvg.hu. A többiek számait is megnézted?

Varga Tamás: Mindenkiét. Jók a számaink, nincsenek véletlenek.

hvg.hu: A napokat is, július 29-től? (akkor kezd Londonban a válogatott - a szerk.)

Varga Tamás: Tudom pontosan a napokat. De most előbb jön nyolc hét, amikor topon kell lennem.

Forrás: hvg.hu