Zöldség timbale

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

A timbale forma egy dobfajtáról kapta a nevét, mely magas oldalú, enyhén kúpos aljú és zárt végű. Ezt az ételt kapcsos formában is el lehet készíteni, sőt a háztartások többségében így készül. Rétegezett ételről van szó, rengeteg variációban, készülhet húsos és zöldséges változatban is. Maki egy zöldségeset készített el nektek.

Hozzávalók:

Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 180 °C-ra. Melegítsünk fel egy grillserpenyőt. Egy kis lapos tányérba öntsünk olívaolajat, sózzuk, borsozzuk. Sütés előtt a cukkini- és padlizsánszeleteket forgassuk meg az olajban, majd grillezzük meg mindkét oldalukat. A megsült zöldségszeleteket kezdjük el egy 20 cm átmérőjű sütőtálba egymásra tenni: cukkini, padlizsán, majd erre jönnek a paradicsomszeletek és ugyanez ismétlődve. A tetejét paradicsomokkal zárjuk, szórjuk meg petrezselyemmel, kakukkfűvel, zsemlemorzsával és az ementáli sajttal. Süssük körülbelül 40 percig, amíg a teteje megpirul, a sajt pedig megolvad. Vegyük ki a formából, és éles késsel vágjunk szeleteket belőle. Melegen tálaljuk. A padlizsán, a cukkini és egyébként a zöldségek javarésze - talán a cékla az egyetlen kivétel - egyértelműen fehér bort kíván. Ezúttal is egy fehérre esett a választásunk, méghozzá a grillezett étel mellé kerestünk egy olyan társítást, melyben felsejlik a kakukkfű, harmonizál a sajt krémességével és a pirított zöldségek édességével. Ugyanakkor száraz bor lesz a választás, talán egy enyhe játékos édességgel benne. A dél-afrikai Simonsig pincészet sauvignon blanc és semillon házasításából készült itala ízében trópusi gyümölcsöket és élénk savakat ígér, vágott füvet, melyet gyenge ásványosság kisér és egy enyhe borsosság a lecsengésében. Komplex, hosszú utóíze és kora ellenére még mindig friss savai behízelgőek, és ehhez az ételhez is nagyon jól passzolnak.

Forrás: www.life.hu