2024. 04. 19péntek

Utolsó frissítés2024.04.19 07:21

  Ma Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.

Font Size

Cpanel

Az elnökségi borok

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Magyarország 2011 első félévében sorra kerülő uniós elnöksége egyik kiemelt operatív célja a magyar borkultúra és gasztronómia bemutatása. Az Európai Unió Tanácsának soros elnökeként hazánk majd 260 uniós találkozónak és munkaértekezletnek ad otthont, amelyek mindegyikén magyar borokat szolgálnak majd fel az EU tagországaiból érkező vendégeknek. A neves szakértőkből álló szakmai zsűri borrégiónként válogatta ki a felszolgálásra kerülő borokat.

2011. január elsejétől Magyarország először látja el az Európai Unió Tanácsának elnöki tisztét. Célunk, hogy nemzetközi szinten mutassuk be fontos értékeinket, többek között a magyar borkultúrát, és megismertessük az unió országaival a legjobb magyar borokat. 2010. november 9-11. között került sor azoknak a boroknak a kiválasztására, amelyekből kikerültek most nyertes borok. A zsűri jó minőségű borokat és pezsgőket válogatott ki az állófogadásokra, a hivatalos vacsorákra, és csúcsminőségű italokat az informális miniszteri tanácsülésekre és egyéb magas szintű rendezvényekre. Az előbbi két rendezvényfajtára csak olyan pincészeteknek lehetett pályázni, amelyek boraikkal részt vettek már egy magyarországi, vagy nemzetközi helyszínen lebonyolított nemzetközi szintű borversenyen, és ott legalább érmes helyezést értek el.

A csúcsminőségű borok és pezsgők közé csak az „Év bortermelője/borásza” és „Év Pincészete” cím tulajdonosai nevezhettek. (Azokon a borvidékeken, ahol még nem volt Év Bortermelője vagy Év pincészete, ott a Vindependent ajánlásával kértünk fel termelőket.) A magyar elnökségi rendezvényeken felszolgált borokat Gál Helga, a soros magyar EU-elnökség sommelier-je mutatja majd be a vendégek számára. A kiemelt rendezvények borait borrégiónként válogatták ki. Az Észak-Pannon régióból a Törley, Maurus, és Weininger pincészetek, valamint az Etyeki Kúria termékei nyerték el a zsűri tetszését. Az Árvay, Thummerer, Szepsy, ifj. Gál Tibor, valamint a Szőke Mátyás nevével fémjelzett borok kerültek kiválasztásra Észak-Magyarországról. Az Alföldről a Frittmann testvérek, a szigetcsépi Gál, és a Koch pincészet lettek a befutók. A Balaton régióból a Garamvári, Légli, Györgykovács, Tóth Sándor, Szeremley, Laposa, valamint Figula pincészetek termékeit választották. A Gere Attila, Malatinszky, Tiffán, Hárs, Takler, és a Tűzkő Birtok borai képviselik Dél-Pannóniát. A válogatásnál lényeges szempont volt, hogy a bort nem önmagában, „technikailag” értékelték, hanem azt is vizsgálták, hogy gasztronómiai szempontból, a hozzájuk felszolgálni kívánt ételekkel, ételsorokkal  majd hogy állják meg a helyüket. A catering tükrözni fogja a magyar gasztronómia jellegzetességeit, az ételek összeállításában Ruprecht László mesterszakács működik majd közre. A jövő félévben a brüsszeli európai uniós eseményeken is magyar borokat szolgálnak majd fel. Néhány esti rendezvényen minőségi magyar pálinkát is felszolgálunk, a borhoz hasonló – tudományos igényességű – kiválasztás folyamatban van.

Forrás: www.mfa.gov.hu