2024. 06. 24hétfő

Utolsó frissítés2024.06.24 07:21

  Ma Iván napja van. Holnap Vilmos napja lesz.

Font Size

Cpanel

Unokáink még láthatnak mamutot

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Klónozható mamutsejteket talált Szibériában egy nemzetközi expedíció – jelentette be az orosz Észak-keleti Szövetségi Egyetem mamutmúzeuma.

Szemjon Grigorjev múzeumigazgató egy orosz, koreai, amerikai, kanadai, svéd és angol paleontológusokból álló Jana-2012 elnevezésű expedíció tagjaként végzett kutatásokat a jakutföldi Uszty-Janszk térségében. A kiváló állapotban lévő mamuttetemre 100 méteres mélységben bukkantak. A több mint 11 ezer éve elpusztult ősállat lágy- és zsírszöveteiből, csontvelőjéből és szőrméjéből a tudósok szerint ígéretes épségben megmaradt élő sejteket is sikerült kinyerni.

A kapott eredményeket rövidesen a tudományos sajtóban is közzéteszik, valamint a National Geographic csatorna már a jövő év elején műsorára tűzi az expedícióról készült dokumentumfilmet.

Legutóbb koreai tudósok jelentették be, hogy egy szintén Jakutföldön talált mamut szöveteinek felhasználásával szeretnék klónozni az ősormányost. A preparátumokból azonban nem tudtak élő sejteket kinyerni. A mostani lelet ennél sokkal biztatóbb eredményeket ígér – írja az ukrán TSZN hírportálja.

Forrás: www.hir24.hu