2024. 06. 24hétfő

Utolsó frissítés2024.06.24 07:21

  Ma Iván napja van. Holnap Vilmos napja lesz.

Font Size

Cpanel

Először lehet női miniszterelnöke Thaiföldnek

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

A szavazóhelyiségből kilépők megkérdezésén alapuló, exit poll felmérések szerint az ellenzékiek nagy fölénnyel nyerték meg a thaiföldi előrehozott választásokat.

Ha ezt a hivatalos végeredmény is megerősíti, akkor a 2006-ban száműzött kormányfő húga lehet Thaiföld első női miniszterelnöke. Az egypárti kormányalakítás azonban újabb belpolitikai válságot okozhat az országban, ahol a tavalyi választások után vérengzés tört ki.

Az exit poll felmérések szerint az ellenzéki Pheu Thai párt óriási győzelmet aratott a vasárnapi thaiföldi választásokon. Ez azt jelenti, hogy a párt egyedül is kormányt tud alakítani, és ez megnöveli az újabb belpolitikai válság veszélyét.

A bangkoki Szuan Duszit Egyetem exit pollja alapján a Thakszin Sinavatra volt kormányfő húga, Jinglak Sinavatra vezette Peu Thai 313 helyet szerzett meg az 500 parlamenti mandátumból, míg Abhiszit Veddzsadzsiva miniszterelnök Demokrata Pártja csak 152-t. A bangkoki Szűz Mária Mennybemenetele Egyetem felmérése alapján pedig a Pheu Thai 299 helyet szerzett meg, míg a Demokrata Párt 132-t.

Amennyiben a hivatalos végeredmény megerősíti a Pheu Thai ilyen nagy arányú győzelmét, a 44 éves Jinglak Sinavatra Thaiföld első női miniszterelnöke lehet - írja a Bloomberg hírügynökség. Az eddig az üzleti életben tevékenykedő, a politikában újoncnak számító Jinglak Sinavatrát hívei az exit pollok alapján máris kormányfőként ünnepelték. A Demokrata Párt szóvivője azonban felszólította a választókat, hogy várják meg a voksolás hivatalos eredményét.

Az ázsiai országot megosztó nagy törésvonal a királypárti bangkoki elit (sárgaingesek) és a száműzetésbe vonult Thakszin szavazóbázisának számító vidék (vörösingesek) között húzódik. Ha a 44 éves Jinglak kerül hatalomra, akkor később akár a kegyelmet is kieszközölheti milliárdos bátyjának, aki a hűtlen kezelés miatt rá váró börtön elől Dubajba menekült.

Forrás: [origo]