2023. 12. 03vasárnap

Utolsó frissítés2023.12.03 07:21

  Ma Ferenc napja van. Holnap Borbála és Barbara napja lesz.

Font Size

Cpanel

Leminősítette Japánt a Fitch Ratings

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

 

A legnagyobb európai hitelminősítő Londonban bejelentette, hogy a devizában és a hazai valutában fennálló hosszú futamidejű japán államadósság besorolásait az eddigi "AA", illetve "AA mínusz" szintről egyaránt "A plusz"-ra rontotta, és az új osztályzatra is további leminősítés lehetőségére utaló negatív kilátást hagyott érvényben, írja az MTI.

A devizaadósság esetében ez egyszerre két fokozatú leminősítésnek felel meg. A Fitch indoklása szerint az osztályzatrontás és a negatív kilátás a japán szuverén adósprofilra a magas és továbbra is növekvő közadósság-ráta miatt nehezedő, növekvő kockázatokat tükrözi.

A hitelminősítő szerint a japán költségvetési konszolidációs terv "ráérős üteműnek" tűnik a költségvetési kihívásokkal küszködő más, magas jövedelemszintű országokéhoz képest, és végrehajtása is politikai kockázatoknak van kitéve.

Japán bruttó államadósság-rátája 2012 végére várhatóan eléri a hazai össztermék (GDP) 239 százalékát, ami messze a legmagasabb a Fitch által besorolással ellátott összes szuverén adós között - áll a hitelminősítő keddi londoni elemzésében.

Forrás: ecoline.hu