2024. 06. 24hétfő

Utolsó frissítés2024.06.24 07:21

  Ma Iván napja van. Holnap Vilmos napja lesz.

Font Size

Cpanel

IDC: A Windows Phone lesz a második

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Komoly tartalékok vannak még a Microsoftban, ha hihetünk az IDC négyéves előrejelzésének. A piackutató vállalat szerint az okostelefonokon futó Windows Phone operációs rendszer nemcsak az agonizáló BlackBerry mellett húz el, hanem a stabilan erősödő Apple iOS mellett is. Ez alapján 2016-ban a piac nagy részét uraló Android után a Windows Phone lesz a második.

Ez elég merész jóslatnak tűnik, ha a Windows Phone jelenlegi elterjedtségét vesszük alapul, mert 2012 első negyedévében a Microsoftnak még csak 2,2 százalékos piaci részesedése volt. Ez jócskán elmarad a BlackBerry 9,7 százalékától is, az iPhone 23 százaléka pedig csillagászati távolságban van tőle.

Az IDC szerint 2016-ban a Windows Phone 19,2 százalékon, az iOS 19 százalékon, az Android pedig 52,9 százalékon áll majd, ami visszaesés a jelenlegi 61 százalékról. Az elemzők arra építik fel a jóslatukat, hogy a Windows 8 idei megjelenése megnöveli a Windows Phone vonzerejét is, illetve arra, hogy a Microsoft fő partnere, a Nokia nagyon erős Ázsia, Latin-Amerika és Afrika fejlődő országaiban.

A mobilszolgáltatók is támogatják a platformot, mert azzal egy kicsit sakkban tartható a Google és az Apple, akik most a piac nagy részét uralják. Minél többen versenyeznek a vevőkért, annál jobb árat lehet kialkudni a termékekért.

Az okostelefonok piacán bármi megtörténhet. A Symbian és a Windows Mobile néhány év alatt eltűnt a színről, a Palm-féle webOS is kérészéletű volt, és már nagyon kevesen emlékeznek arra, hogy az Android előtt is voltak Linuxot futtató okostelefonok. Éppen az Android és az iOS bizonyítja, hogy négy év bőven elegendő a piac teljes átalakításához. 2016-ig ráadásul olyan új szereplők is részesedést szerezhetnek, mint a Mozilla által kitalált Boot to Gecko, vagy a Samsung Tizen.

Forrás: index.hu