2024. 06. 24hétfő

Utolsó frissítés2024.06.24 07:21

  Ma Iván napja van. Holnap Vilmos napja lesz.

Font Size

Cpanel

Tokióban átadták a világ legmagasabb tornyát

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

 

Átadták a világ legmagasabb tornyát, a Sky Tree névre keresztelt tévétornyot Tokióban.

A keddi nagyszabású eseményre mintegy nyolcezer látogatót vártak, ők az expresszliftekkel juthattak fel a 634 méter magas torony kilátóiba, 350, illetve 450 méteres magasságba, ahonnan 70 kilométerre is ellátni. A panoráma felöleli Tokiót és vonzáskörzetét, 30 millió ember otthonát. A Sky Tree a világ legmagasabb tornyaként került be a Guinness-világrekordok közé, maga mögé utasítva a kínai Canton Towert, amely 600 méter magas.

A világ legmagasabb épülete továbbra is a dubaji Burdzs Kalifa a maga 828 méteres magasságával. A Kalifa-torony ugyanakkor egy másik kategóriában szerepel: felhőkarcoló, nem pedig torony.

A tokiói Sky Tree műsorszóró toronyként a televíziós és a rádiós adást szolgálja, emellett turistalátványosságként növeli Tokió népszerűségét. A torony működtetői csak az első évben 32 millió látogatóra számítanak.

A népszerű Aszakusza negyed közelében fekvő Szumida negyedben álló tornyot Ando Tadao elismert japán építész álmodta meg. A munkálatok 2008-ban kezdődtek, és idén február 29-én fejeződtek be. A toronyban bevásárlóközpont is helyet kapott.

Forrás: hvg.hu