2024. 04. 19péntek

Utolsó frissítés2024.04.19 07:21

  Ma Emma napja van. Holnap Tivadar napja lesz.

Font Size

Cpanel

Fölforr a víz és fölforr a vér: Janics a leggyorsabb, de kimarad a négyesből

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Ma délelőtt az utolsó nyitott kérdés is eldőlt a női kajakosok olimpiai névsorával kapcsolatban, de a kedélyek továbbra sem csillapodnak a magyar női sikerszakág berkeiben. Storcz Botond szövetségi kapitány hivatalosan is Kozák Danutát, Kovács Katalint, Fazekas-Zur Krisztinát és Szabó Gabriellát jelölte a londoni női négyes hajóba. Janics menedzsere támadta Storcz döntését, aki szerint viszont a válogatási elvek teljesen világosak voltak.

„Elkapkodott, rossz döntés” – mondta erről korábban Csonka Gábor, Douchev-Janics Natasa menedzsere az Indexnek. „Megadjuk a lehetőségét annak, hogy nem a legerősebb összeállításban megyünk ki. Nem értem, hogy a világ 200 méteren leggyorsabb kajakosára miért nincs szükség. Luxus kihagyni őt. Mindenki látja, hogy Szabó Gabi – párja, kvázi ikertestvére – Kozák Danuta egyes indulása miatt a páros lehetőséget elveszítette. Gesztus felé, hogy benne van a hajóban. Csak akkor minek kellenek a válogatási elvek?” – tette hozzá a menedzser.

„Mindenkinek megvan a maga elképzelése arról, hogy milyen összeállítású négyest látna szívesen a londoni olimpián” – reagált Storcz Botond szövetségi kapitány a női négyes kihirdetése után Csonka Gábor szavaira. „Az én szakmai meggyőződésem ez esetben nem egyezik Csonka Gábor véleményével. A válogatási elveket illett volna mindenkinek végigolvasni, mert az egyértelműen fogalmaz, hogy a női kajakosok esetében két számban lehet indulni az olimpián. Erre a korlátozásra azért van szükség, és azért írtam ezt a válogatási elvekbe, mert ha valaki három számban indulna a játékokon, akkor az olimpia mind a hat kajakos napján zsinórban kellene versenyeznie. Nem beszélve arról, hogy akkor Natasának speciálisan kéne készülnie a 200 egyesre, amiben az utolsó napon lesz a döntő. 500 párosban egységben kéne készülnie Katival, és még emellé jönne egy harmadik, speciális felkészülést igénylő versenyszám, a négyes. A felkészülés szempontjából ez nem lenne indokolt. Szabó Gabriella valóban csak nyolcadik lett az egyes válogatón. De Danutával toronymagasan nyerték az első válogatót párosban, és nagy csatában kaptak csak ki a másodikon Fazekassal, ezért indokoltan van a négyesben. Szerintem ez a legjobb négyes. Az 500 méteres válogatók ezt igazolják. Valóban Janics Natasa a világon a leggyorsabb. De az 500 méteres négyesre nem a 200 méter egyes válogat, hanem az 500 méter egyes és a páros. És a válogatók eredménye alapján hiszem, hogy ez a legerősebb négyes” – tette hozzá a kapitány, aki mindenképpen dobogóra várja az 500 méteres női kajak négyest.

„Nem szeretném kommentálni Csonka Gábor véleményét” – mondta Janics menedzserének szavairól Szabó Gabriella. „Szerintem világosak voltak a válogatási elvek, hogy három számot egy versenyző nem indulhat. Természetesen nem esik jól a feltételezése. Nem tudom, hogy kit szeretne kicserélni egyébként. Nagyon örülök, hogy én bekerültem a négyesbe. Nagyon bíztam benne az első válogató után, amikor nyertük Danutával párosban. Nagy csalódásként éltem volna meg, hogyha nem kerülök be a négyesbe, óriási kő esett le a szívemről. Ez majdnem a tavalyi négyesünk, és Fazekas Krisztával egy nagyon jó csapatembert nyertünk. Kriszta nagyon gyors, ami jól fog jönni a rajtnál, mert nekünk általában az volt a gyengénk. Én bízom benne, hogy ha ezt a hibát kipipáljuk, akkor nem lesz gond az olimpián, és ez egy nagyon erős, aranyesélyes négyes lesz” – tette még hozzá Szabó.

„Büszkeséggel tölt el, hogy már a negyedik olimpiámon lehetek tagja a női négyesnek. Nem nagyon szeretnék reagálni Csonka Gábor szavaira. Ez egy vélemény. Nekem azzal kell foglalkoznom, hogy amelyik számokban én szerepet kaptam, azokban kell a legjobbat nyújtanom” – nyilatkozta a konfliktusról Janics párostársa, a kétszeres olimpiai bajnok Kovács Katalin. „Nagyon nehéz megmondani, hogy ez-e a legerősebb négyes, mert nagyon erős a női vonal Magyarországon az elmúlt években. Nagyon sokat számít egy négyes egységben, hogyha párosok ülnek benne. A mi egységünkben is van egy. Nem tudom egyébként, hogy mi lenne a másik négyes, ezért azt sem tudom, hogy erősebbek lennénk-e más felállásban. Annyit tudok, hogy Natasa kiharcolta a jogot, hogy benne legyen a négyesben, de nem tudom, hogy ki helyett ülhetne be” – tette hozzá a harmincegyszeres világbajnok.

„Jó, hogy két számban tudom képviselni Magyarországot az olimpián. Ebben régóta reménykedtem” – lelkendezett a pekingi olimpián a négyes hajóval ezüstérmes Kozák Danuta. A tízszeres világbajnok szerint a menedzser szavaival ellentétben a legerősebb felállásban indulhatnak majd Londonban. „Csonka Gábor biztos arra gondolt, hogy Natasának helye lenne a négyesben. Erre azt tudom mondani, hogy a válogatási elvekben feketén-fehéren le van írva, hogy három számot nem lehet menni, csak rendkívüli esetben. Ez sérülést jelent. Úgyhogy szerintem egyelőre ez a legjobb négyes.”

„Nekem mindenképpen az a véleményem, hogy a most kialakult négyes a legjobb négyes” – próbálta csitítani a feszültségeket Baráth Etele, a kajak-kenu szövetség elnöke. „Sok-sok feltétele van a négyes kialakulásának, és nem csak feltétlenül az, hogy a legjobbak legyenek benne. Az, hogy ebben a négyesben van két olyan fiatal versenyző, aki csak erre készül (Szabó Gabriella és Fazekas-Zur Krisztina – a szerk.) és pihenten megy oda, ez egy jó indok. De nem az igazi indok. Az én megítélésem szerint nem nagyon lehet fejben felkészülni három versenyre. És fizikailag sem mindegy, hogy hányszor evez valaki négyesben, párosban és egyedül. Meggyőződésem, hogy Natasa a világ legjobb kajakosa, de elég, hogyha csak két számban indul, mert a két számra tökéletesen fel tud készülni. Nincs annál természetesebb dolog, mint amikor valaki a saját maga által támogatott versenyzőket akarja látni a legtöbbet, de ezzel nem biztos, hogy a legjobbat akarja. Ilyen kiélezett helyzetekben mindig fölforr a víz és fölforr a vér, de nem csak Csonka Gáborban, másokban is.”

A most kihirdetett női négyes első nemzetközi próbatétele a hétvégi zágrábi Európa-bajnokság lesz. Igaz, a hírek szerint a legnagyobb riválisnak számító németek itt még nem biztos, hogy az olimpiai négyesüket indítják. De az eredménytől függetlenül már csak sérülés miatt változhat a női 500 méteres négyes hajó összetétele. A tagok motivációjáról mindenesetre Douchev-Janics menedzserének véleménye valószínűleg gondoskodott.

Forrás: hvg.hu