2024. 06. 24hétfő

Utolsó frissítés2024.06.24 07:21

  Ma Iván napja van. Holnap Vilmos napja lesz.

Font Size

Cpanel

Számol a kormány, emelkedik a nyugdíj

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Szeptember 1-jétől emelkedni fognak a nyugdíjak Romániában.

Szarka Árpád, a Bihar Megyei Nyugdíjpénztár igazgatója sajtótájékoztatóján elmondta: a pontrendszer szerint meghatározott nyugdíjakat az elkövetkezendőkben a romániai átlagbért figyelembe véve fogják meghatározni. Egy pont, mely szerint a nyugdíj összegét meghatározzák, eddig 396,2 lej (31.400,- Ft) volt, ez szeptembertől 416 lejre (33.000,- Ft) emelkedik majd. Az elmúlt hetekben a legtöbb nyugdíjas megkapta postán a nyugdíjpénztár hivatalos értesítését, melyből ki-ki megtudhatta pontértékét.

A szeptemberre tervezett emelést követően 2008, majd 2009 januárjától annak függvényében fogják meghatározni a nyugdíjak összegét, ahogy emelkedni fog az átlagbér Romániában. Bihar megyében gondot okoz, hogy nagyon sok nyugdíjazás előtt álló személynek nincs a törvényeknek megfelelően vezetve a munkakönyve. Munkanélküliek, feketemunkások, külföldön tartózkodók (majdnem húszezren) fognak hamarosan szembesülni azzal a gonddal, hogy bár korukat tekintve jogosultak lennének a juttatásra, annak megítélése és folyósítása nem történhet meg a munkakönyvek elhanyagolása miatt. Szarka kéri a nyugdíjazás előtt álló Bihar megyeieket, hogy amennyiben valami baj van a munkakönyvükkel, azt minél hamarabb tisztázzák a Területi Munkaügyi Felügyelőséggel.

Az EU-csatlakozást követően azoknak, akik nyugdíjas éveiket más, az unióhoz tartozó tagállamban fogják tölteni, szintén átszámolják a nyugdíját. Hogy ez mennyire fog az EU-kritériumok szerint történni, egyelőre nem tudni, ugyanis pillanatnyilag szembeszökő különbség van a régi tagállamokban levő átlagbér és a romániai között.

Forrás: htm.impa.hu