2024. 06. 24hétfő

Utolsó frissítés2024.06.24 07:21

  Ma Iván napja van. Holnap Vilmos napja lesz.

Font Size

Cpanel

Vezérkari főnökök Kárpátalján

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Az elmúlt héten Munkácson folytatott hivatalos tárgyalásokat Zamana Volodimir altábornagy, az ukrán fegyveres erők vezérkari főnöke, kollégájával Benkő Tibor honvéd vezérezredessel. Közös sajtó­tájékozatójukon Benkő Tibor arról szólt, hogy a magyar honvédség vezetése kész megosztani az ukrán féllel azokat a tapasztalatokat, amelyeket a haderő reform, konkrétan a kötelező sorkatonai szolgálat eltörlése során szereztek.

A vezérezredes beszélt a hagyományőrzés, ezen belül a gazdag magyar katonai hagyományok megőrzésének fontosságáról. Beszámolt arról, hogy a hadisírgondozás terén jók a kapcsolatok Magyarország és Ukrajna között. Volodimir Zamana a két hadsereg közötti együttműködés fontosságát hangsúlyozta, ezen a téren még vannak kiaknázatlan lehetőségek, mondta.

A két vezérkari főnök ellátogatott Nagyszőlősre, ahol gyakorlat közben tekintették meg a Tisza nemzetközi műszaki zászlóalj tevékenységét. A műszaki katonai egységet az ezredforduló pusztító tiszai árvizei után a természeti katasztrófák kivédésére hozták létre.

Zamana Volodimir és Benkő Tibor megkoszorúzta a Munkács határában található podheringi emlékművet, amely az 1848-49-es magyar forradalom és szabadságharc itteni hőseinek bátor tetteire emlékezteti az utókort.

Forrás: karpatinfo.net