2024. 06. 24hétfő

Utolsó frissítés2024.06.24 07:21

  Ma Iván napja van. Holnap Vilmos napja lesz.

Font Size

Cpanel

Bort itatnak a francia szarvasmarhákkal, hogy jobb legyen a húsuk

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Borissza lett több szarvasmarha Franciaországban, mivel naponta két palack kiváló minőségű bort kapnak, hogy jobb legyen a húsuk. Az állatok négy hónapon át fogyasztják a „felborozott takarmányt”.

Az ötlet- és a marhagazda Jean-Charles Tastavy kezdetben három tehenét itatta borral: árpából, szénából és gyümölcsből összeállított takarmányukat locsolta meg a szeszes itallal, a tehenek pedig egyből nagyon "boldogok" lettek. Kiváló közérzetük húsukon is érződik, zamatosabbak izmaik rostjai. A marhák nem borjúkoruktól kapják a helyi, délkelet-franciaországi bort, csakis nagykorúként ihatnak, és mindössze 4 hónapon át kapják a "felborozott takarmányt".

A mennyiséget Tastavy az orvosok által egészségi szempontból javasolt optimális emberi adag - napi 2-3 deciliter - alapján kalkulálta ki. Mivel a marhák testtömege jóval nagyobb, így akár másfél liter - két palack - bort is ihatnak naponta.

A "takarmánybor" kiváló minőségű: Montpellier környékéről, egészen pontosan Saint-Genies des Mourgues falu szőlőiből származik. A borissza marhák luxushúsáért jó pár mesterszakács lelkesedik, a többi közt a Michelin-csillagos Laurent Pourcel. „Nagyon különleges a húsuk állaga: gyönyörű, márványos, lágy" - idézte a konyhaművészt a The Daily Telegraph című brit lap.

Forrás: www.agromonitor.hu