Ne becsüljük alá az aszalt tulajdonságait...

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

A szárított gyümölcsök ugyanis tápértéküket tekintve teljesen azonosak a friss gyümölcsökkel és könnyebben elérhetőek és tárolhatóak. Egyes egészségügyi szakértők szerint az élelmiszerigazgatósági hatóságoknak a friss gyümölcsökkel egyenértékűnek kellene tekinteniük a szárított és aszalt gyümölcsfajtákat. Az Aszalt Gyümölcs és Olajos Mag Egyesület 30. világtalálkozóján ismertetett kutatási anyag alapján a szakértők úgy vélik, az élelmiszeripari hatóságoknak módosítaniuk kellene az egészséges étkezésről szóló irányelveiket és a szárított gyümölcsöket is bele kellene számítaniuk a fogyasztásra ajánlott napi gyümölcsmennyiségbe."Az aszalt gyümölcsök rengeteg oldható rostot tartalmaznak - nyilatkozta Dr. Daniel Gallagher a Minnesota Egyetemről - Glikémiás indexük a friss gyümölcsökhöz hasonlóan alacsony, és nagy szerepet játszhatnak a különböző emésztőszervi megbetegedések megelőzésében." "Az aszalt gyümölcsök káliumtartalma is magas, és rengeteg vitamint, ásványi anyagot és bioaktív fenolt tartalmaznak" - nyilatkozta Dr. Arianna Carughi, a Kaliforniai Szárított Gyümölcs Szövetkezet kutatási koordinátora, aki hozzátette: "A friss és szárított gyümölcsökben található polifenolok jó hatással vannak szívünkre és segíthetnek megóvni minket a betegségektől, sőt egyes kutatások szerint bizonyos daganattípusok ellen is hatásosak." A legfőbb ellenérv a szárított gyümölcsökkel szemben azok magas cukortartalma, de a szakértők szerint, ha figyelembe vesszük a szárítással együtt járó vízveszteséget, az aszalt változatok semmivel sem tartalmaznak több cukrot és kalóriát, mint a friss gyümölcsök. A szárított és aszalt gyümölcsök könnyen tárolhatók, sokáig eltarthatók és egész évben elérhetők, így remek alternatívát kínálhatnak a friss gyümölcsök mellett.Forrás: eletmod.hu