2024. 03. 28csütörtök

Utolsó frissítés2024.03.28 07:21

  Ma Gedeon és Johanna napja van. Holnap Auguszta napja lesz.

Font Size

Cpanel

Mennyei bűnbeesés: francia diótorta

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Egyszerű francia sütemény, mely ízvilágában azonban gazdag. Könnyű elkészíteni, hiszen mindent egy tálban kell összekeverni, aztán már mehet is a süteményformába. Egy hétvégi brunch-hoz ideális desszert, de akár a délutáni teázásunkat, kávézásunkat is feldobhatjuk ezzel a finom süteménnyel.

Hozzávalók: - 1/2 csésze pirított dió
- 3 tojás
- 1 csésze sucanat (finomítatlan nádcukor)
- 1/3 csésze dióolaj
- 1/3 csésze száraz fehérbor
- 1 és 1/2 csésze bio finomliszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 1/4 teáskanál fahéj
- kevés vaj

Elkészítés: Melegítsük elő a sütőt 180°C-ra. Kenjünk ki egy kerek tortaformát vajjal, és fedjük be sütőpapírral. Száraz serpenyőben pirítsuk meg a diószemeket, amíg aranybarnák lesznek. Verjük fel a tojásokat kézi habverővel, amíg sima keveréket kapunk. Adjuk hozzájuk a cukrot és verjük tovább, amíg kezd krémes és habos lenni a keverék. Adjuk hozzá az olajat és a bort, majd keverjük össze őket. Lassan adagoljuk hozzá a lisztet, a sütőport és a fahéjat, majd jól keverjük el. Adjuk a keverékhez a diót és a formába öntve süssük a tésztát nagyjából 35 percig - sülés közben ellenőrizd egy fogpiszkálóval, ha tiszta, amikor kihúzod, a tészta megsült. Fűszeres, diós édességről van szó, melyhez az ízeiben a desszerttel tökéletesen harmonizáló édes sherry lesz a választás. Nem is kérdés, ha a főételben dió, fahéj és még esetleg aszalt gyümölcs is van, akkor a sherry a kézenfekvő desszertbor mellé.

Attól függően, milyen édes a desszert, választhatunk édesebb vagy szárazabb kísérőt mellé. Ezúttal egy édesebb desszert kerül a terítékre, így sherryből egy cream sherry-t választanék. Meghökkentő lesz az a harmónia, amit a szánkban produkál ez a párosítás, nem lehet abbahagyni, még egy szelet és mégegy pohár garantált, úgyhogy szép nagy üveggel válasszunk belőle. Ha esetleg maradt, akkor három hétig is eláll, és önmagában, vagy egy dióval megszórt vaníliafagylalt mellé is tökéletes desszert lesz.

Forrás: www.life.hu