2024. 06. 24hétfő

Utolsó frissítés2024.06.24 07:21

  Ma Iván napja van. Holnap Vilmos napja lesz.

Font Size

Cpanel

Fapados bankot alapítana Matolcsyékkal a Hiteltársulás

Olvasóink értékelése:  / 1
ElégtelenKitűnő 

Újabb konzultációt tartott kedden a nemzetgazdasági miniszter a Hiteltársulás civil kezdeményezés vezetőjével. A megbeszélésen a civilek ismertették összegyűjtött javaslataikat - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A Hiteltársulás szervezője szerint sikeres volt a találkozó, amelyen szerinte elvi egyetértés született például a Webbank létrehozásáról.

Továbbra is közös munkacsoportban keresi a bajba jutott devizahiteleseken segítő megoldásokat a Nemzetgazdasági Minisztérium és a Hiteltársulás - írta az NGM. A civil kezdeményezés eddig több mint 2000 javaslatot gyűjtött össze, amelyeket átadtak Matolcsy György miniszternek. Következő lépésként a közös szakmai stáb megvizsgálja a beérkezett ötleteket.

A tájékoztatás szerint a Nemzetgazdasági Minisztériumnak és a Hiteltársulásnak továbbra is közösek a céljai: megoldást találni a jövő év végére az egymillió bajba jutott devizahitellel rendelkező háztartás helyzetére. Doubravszky György, a Hiteltársulás szervezője elmondta, sikeres volt a találkozó, amelyen elvi egyetértés született például a Webbank létrehozásáról. A társulás elképzelése szerint ebben a magyar állam 49 százalékos, a civilek, magánemberek pedig 51 százalékos tulajdonnal rendelkeznek majd.

Doubravszky György kifejtette, a találkozón kérte azt is, hogy a kormány vagy a Pénzügyi Szerveztek Állami Felügyelete alakítson ki egy egységes végtörlesztési nyomtatványt, ami minden bankban egyformává teszi ezt a dokumentumot. Elmondta, a végtörlesztés bejelentésének végső, december végi dátumát nem szabad módosítani, ám véleménye szerint a végtörlesztésre szabott 60 napos határidőt meg kellene hosszabbítani. Azért, hogy azok is tudjanak végtörleszteni, akik forinthitelből tennék ezt.

Doubravszky György szervező átadta a miniszternek a civil kezdeményezés által a végtörlesztéssel kapcsolatban összegyűjtött lakossági ötleteket és javaslatokat, valamint bemutatta egy állami-civil fapados bank - Webbank - koncepcióját, amelyhez szintén kérte a kormány támogatását. Elmondta, hogy a bank létrehozása az állam és az emberek számára is kölcsönösen előnyös megoldás lehetne, amelyhez az első igényfelmérések alapján úgy tűnik, jelentős civil tőkét tudnának szerezni. Közölte, ma még nem látnak ennél jobb megoldást a deviza- és frankhitelesek problémáinak megoldására.

Doubravszky György elmondta, a Webbank ötlete a bankok passzivitása miatt merült fel megoldási lehetőségként a deviza- és frankhitelesek problémáinak megoldására. A Webbank.hu kezdeményezéshez első körben egy hét alatt 2500 magánszemély csatlakozott 11 milliárd megtakarítással, valamint 1300 vállalkozás további 45 milliárd forintos éves forgalommal. A Hiteltársulás nonprofit civil szerveződés, amely 2011. október 6-án indult. Célja a beszerzési társulásokhoz hasonlóan összegyűjteni a frank- és devizahitelesek igényeit és kedvező hitelt szerezni a közösség tagjainak.

Forrás: www.hvg.hu