2024. 06. 24hétfő

Utolsó frissítés2024.06.24 07:21

  Ma Iván napja van. Holnap Vilmos napja lesz.

Font Size

Cpanel

Keserű évek elé nézünk: kevesebbet érhet a fizetésünk

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

További nehéz évek elé néz a magyar gazdaság, hiszen az idei recesszió után jövőre is csak stagnálhatunk, majd 2014-ben szerény növekedés jöhet - derül ki egy szerdán publikált elemzésből. A problémákat mindannyian a bőrünkön fogjuk érezni, hiszen a magas infláció miatt csökken a fizetésünk vásárlóértéke.

Növekedés csak az alagút végén

Saját felmérései és modellszámításai, a kkv-konjunktúraindex, illetve a Gazdasági Fejlődés Index alapján készítette el friss makrogazdasági előrejelzéseit a Policy Agenda, melyet szerdán hoztak nyilvánosságra. A cég várakozásai szerint a magyar gazdaság idén másfél százalékkal esik vissza, és jövőre is csak stagnálásra lehet számítani. Ez jelentősen elmarad a kormány által 2012-re várt 0,1 százalékos növekedéstől és a 2013-ra becsült 1,6 százalékos bővüléstől. A Policy Agenda szakemberei szerint az általuk felvázolt pesszimista forgatókönyvnek is az a feltétele, hogy az ipari termelés érezhetően, 5 százalék körüli mértékben növekedjen, a mezőgazdaságban ne legyen akkora visszaesés, mint idén, a külső feltételek pedig kedvezőek legyenek. Az elemzés szerint a lakossági fogyasztástól hiába várjuk a gazdaság felpörgetését, hiszen idén 2 százalékkal fogunk kevesebbet fogyasztani, mint tavaly, majd ezt megfejeli még egy 0,6 százalékos visszaesés 2013-ban is. 2014-ben aztán talán jöhet egy nagyon szerény növekedés ezen a téren is.

Abban a Policy Agenda is egyetért a szakértők többségével, hogy csak a külkereskedelmi mérlegünk kedvező a gazdasági növekedés szempontjából, a következő években is csak az exportra számíthatunk. A prognózis szerint idén 5,1 milliárd eurós külkereskedelmi többletünk után 2013-ban az export 6,5 százalékkal növekedhet, míg az import 4,2 százalékkal bővülhet.

Nehezebben jövünk majd ki a fizetésből

Az elemzők szerint a 10 százalék feletti munkanélküliségi ráta először stagnál, majd jövőre talán lassú csökkenés következhet be, de várhatóan még 2014 végén is kétszámjegyű lesz az állástalanok aránya. Az emberek közérzetét emellett jelentősen ronthatja az is, hogy a magas infláció miatt kevesebbet érnek majd a bérek: a reálbérek idén 2,8 százalékos, jövőre pedig 1,3 százalékos csökkenést mutathatnak. Ezen a téren is csak 2014-ben várható minimális javulás, az is csak akkor, ha a most még 6 százalékos inflációt sikerülne 3 százalék környékére leszorítani.

"A kormányzat eddigi magatartása arra utal, hogy az államháztartási hiányt mindenképpen igyekszik 3 százalékos szint alatt tartani. Mi is azzal számoltunk, hogy megszorítások, újabb adók árán ezt az elvet nem adhatja fel a kabinet" - olvasható az elemzésben. A szakemberek szerint az idei büdzsé esetében tarthatónak látszik a 3 százalék alatti deficit, a jövő évi tervezetben viszont már korábban 400-450 milliárd forintos lyukat jeleztek előre, melynek legfőbb oka a Munkahelyvédelmi Akcióterv, illetve az annak fedezésére hozott intézkedések.

"A pénzügyi tranzakciós adó tervezett formában történő megvalósítása, a gazdaság fehéredését szolgáló lépések enyhén szólva is kétségesek. Prognózisunk teljesüléséhez azonban nélkülözhetetlen a pénzügyi bizalom gyors visszaszerzése" - zárul a Policy Agenda elemzése.

Nagyon messze van a kormány tündérmeséjétől

Az utóbbi napokban többször írtunk arról, hogy a kormány hivatalosan makacsul kitart korábbi makrogazdasági prognózisa mellett, miközben a piacon mostanra mindenki lényegesen gyengébb számokat vár. Ez pedig további lyukat üthet a 2013-as büdzsén, ezért egyre sürgetőbb lenne felülvizsgálni az előrejelzéseket, és annak megfelelően szükség esetén pótlólagos intézkedéseket hozni.

Az idei évvel kapcsolatban mostanra gyakorlatilag mindenki a gazdaság csökkenésére számít, így szinte kizártnak tűnik, hogy elérhető legyen a kormány által áhított stagnálás. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) például épp kedden közölte friss előrejelzését, mely szerint a korábban várt 0,8 százalék helyett 1,4 százalékkal esik vissza idén a gazdaság. A 2013-as számokkal hasonló baj van, hiszen az elemzők nagy többsége fél-egy százalék közötti bővülést tart elképzelhetőnek, miközben a kormány a költségvetés tervezetében 1,6 százalékos GDP-növekedéssel számol. (lásd még GKI: "perspektívátlan vergődés" vár az országra)

Forrás: www.mfor.hu