2024. 06. 24hétfő

Utolsó frissítés2024.06.24 07:21

  Ma Iván napja van. Holnap Vilmos napja lesz.

Font Size

Cpanel

A nyugdíjkorhatár betöltését követő munka "jutalma"

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Az öregségi teljes nyugdíjjogosultság (irányadó öregségi nyugdíj korhatár betöltése és legalább 20 évi szolgálati idő megszerzése) elérésekor az érintettnek az öregségi nyugdíj igénybevételén túlmenően lehetősége van a nyugdíj összegének rögzítésére vagy a nyugdíj növelés választására. Az öregségi teljes nyugdíjjogosultság megszerzését követően utóbbi két esetben nem kerül sor a nyugdíj folyósítására.

Az öregségi nyugdíj összegének rögzítésére vonatkozó szabályozást az előző cikkemben részletesen ismertettem, azonban a főbb ismérveket a következőkben felelevenítem. (Két eltérő esetről van szó, mert a nyugdíjrögzítésnél a nyugdíjjogosultság megszerzésekor az életkor betöltése és az előírt szolgálati idő megléte esetén mód van a nyugdíj összegének megállapíttatására, de annak kifizetése, folyósítása nem történik meg, az érintett tovább dolgozik.

Ha egy későbbi időpontban kíván ténylegesen nyugdíjassá válni, ekkor is kiszámítják nyugdíját az időközben elért keresetek, szolgálati idő, és az esetleges új jogszabályok alapján. Választásra lehetőség keletkezik: a rögzített nyugdíj azóta történt emelésekkel és kiegészítésekkel történő folyósítása és az új kérelem alapján elbírált nyugdíj összeg közül az előnyösebb folyósítása kérhető.)

Forrás: adozona.hu