2024. 06. 24hétfő

Utolsó frissítés2024.06.24 07:21

  Ma Iván napja van. Holnap Vilmos napja lesz.

Font Size

Cpanel

Feleződött a Fidesz-szavazók tábora, az ellenzék nem jött feljebb

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Závecz Tibor szerint szokatlan hangulat figyelhető meg, eddig ugyanis mindig volt egy ellenzéki párt a ciklus közepén, amelyik átvette a vezetést.

A pártoktól távolságtartók tömege nagyon nagy, a pártok semmi olyat sem tudtak mutatni, ami vonzó lenne a választók számára – ezt Závecz Tibor mondta az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. Az Ipsos véleménykutatási igazgatója elmondta: ez egy szokatlan tendencia, eddig mindig volt legalább egy ellenzéki párt a ciklus közepén, amelyik átvette a vezetést. Az ellenzék semmit sem tudott hozni a Fideszen, pedig a kormánypárt szavazótábora lefeleződött, 2,7 millióból 1,3 millió lett – magyarázta. A szakértő elmondása szerint az 1,4 millió Fidesztől elvándorló szavazó egynegyede úgy hagyta el a pártot, hogy ők többé nem akarnak rá szavazni. Hozzátette: 1 millió nem zárja ki, hogy visszatérjen valamikor a Fideszhez, de mindössze 300 ezer olyan van, aki ezt már a közeljövőben megtenné.

Závecz Tibor szerint az MSZP-nek is vannak potenciális tartalékai, 4-500 ezer plusz szimpatizánsa még lehet. A potenciális szavazók azonban mindkét oldalon rendkívül inaktívak – magyarázta. Az Ipsos véleménykutatási igazgatója úgy véli, jelenleg ez a legnagyobb gond, nagyon kevesen akarnak elmenni szavazni, passzív a magyar társadalom. A szakértő arról is beszélt, hogy a Fidesz és az MSZP táborában is az egymással szembeni ellenszenv az egyik legnagyobb összetartó erő. A Fidesz táborán belül Orbán Viktorban feltétel nélkül hisznek, Gyurcsány Ferencet nagyon utálják és az MSZP-t is elutasítják – fogalmazott. Závecz Tibor szerint az MSZP szavazóit Mesterházy Attila népszerűsége és Orbán Viktor, valamint a Fidesz nagyon negatív megítélése tartja össze a leginkább.

Forrás: atv.hu