2024. 06. 24hétfő

Utolsó frissítés2024.06.24 07:21

  Ma Iván napja van. Holnap Vilmos napja lesz.

Font Size

Cpanel

Nyugdíj: káosz várható a kifizetéseknél

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

A Napi Gazdaság információi szerint a múlt pénteken megindultak volna az első visszaigénylések a magánnyugdíjpénztáraktól (mnyp.) az állami rendszerbe visszalépett tagok reálhozamánál. A rendszer teszteléseként tervezett kisebb tételű kezdeményezések azonban elmaradtak.

A pénztárakhoz a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) egy határozatot juttatott el. Ebben kötelezik a kasszákat, hogy belső ellenőrzéssel vizsgálják meg a hozamgarantált tőke és a visszalépő tagi kifizetések módszertanát, az egyedi számítások helyességét (ezt közben a PSZÁF is megteszi).

Az előírt kontrollnak nem kell teljes körűnek lennie, de a véletlenszerű mintavétel a felügyeleti elvárás szerint "valamennyi portfolióra és minden fokozott kockázatot hordozó csoportra" elégséges nagyságban kiterjesztendő. A belső ellenőrzés által készített jelentésről és az intézkedésekről július 19-ig kell beszámolót benyújtani a PSZÁF-nak, írja a Napi.

Ez különösen annak tükrében okozhat gondot, hogy a visszaigénylésre a törvényben megszabott határidő július 20-a. Így nagyobb az esély arra, hogy a tranzakciók az utolsó pillanatokra maradjanak és összetorlódjanak. Pedig - mint a Napi Borbély László András általános vezérigazgató-helyettestől megtudta - az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) arra készül, hogy tájékoztassa a nyugdíjpéntárakat arról, készen áll olyan ütemben utalni a pénzfedezetet, amilyen ütemben azt a reálhozam kifizetés indokolja.

A pénztáraktól érkezett jelzésekkel szemben Borbély nyomatékosította: az ÁKK egyáltalán nem érdekelt abban, hogy "egyetlen aktus" legyen a reálhozamkifizetés. Ez a megoldás ugyanis óriási veszelyekkel jár, hiszen a pénztárak, a bankrendszer és a posta kapacitásai ezt a megoldást nem is tennék lehetővé. Pedig most éppen ez látszik körvonalazódni.

A PSZÁF határozatának indoklásában ugyanis a törvény rendelkezései összegezve szó szerint ezt írják: a magánnyugdíjpénztárak minden egyes tagra kiszámítják a visszalépő tagi kifizetések összegét, azt egy összegben visszaigénylik a Nyugdíjreform és Adósságcsökkentő Alaptól, és a visszalépő tagok javára kifizetik.

A piacon maradók között a legnagyobb (korábban a harmadik) ING - mondták el a lap érdeklődésére - egyetlen műveletet végez majd, és erre készül az MKB kasszája is. Az OTP Mnyp. igényét július 20-án, egy összegben nyújtja be az ÁKK részére. A pénztárnál arról is tájékoztatták lapunkat, hogy a visszalépő tagok járandóságának utalását augusztus elsejével kezdik, és várhatóan legkésőbb augusztus 20-ig be is fejezik.

Akadnak azért olyan pénztárak is, amelyek valamennyire szakaszolnák a folyamatot. A visszalépő tagság 99 százalékának érdekében - mondta el Kulyassa Krisztina az Aranykor Nyugdíjpénztár ügyvezetője - amint lehetőség van rá, azonnal elküldik az ÁKK-nak a tagi kifizetés igényük első részét. Következő fordulókban pedig azoknak a tagoknak a kifizetéseit kérik vissza, akiknél az átadó pénztárakkal még nem ért véget a reálhozam-számításhoz szükséges adatok egyeztetése. A Napi értesülései szerint a kasszáknak nem sikerült az egyeztetéseket a július elsejére vállalt határidőig befejezni. A Honvéd is több részletben hajtaná végre a visszaigénylést.

Forrás: www.napi.hu