2024. 06. 24hétfő

Utolsó frissítés2024.06.24 07:21

  Ma Iván napja van. Holnap Vilmos napja lesz.

Font Size

Cpanel

24 órás általános sztrájkkal néz szembe az új görög kormány

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Huszonnégy órás általános sztrájkkal és tüntetésekkel állították első erőpróbája elé az új görög kormányt csütörtökön a szakszervezetek.

A munkabeszüntetés részeként zárva tartó iskolák és közintézmények, csökkentett orvosszámmal dolgozó kórházak és a kikötőkben álló kompok bénítják Görögország életét, miközben Athénban és Thesszalonikiben több ezren tüntetnek a megszorítások ellen.

A tüntetők a megszorításokkal együtt járó gazdasági hanyatlás - a magas munkanélküliség és az életszínvonal romlása - mellett a társadalom általános "szétzüllesztésével" is vádolják az egymást váltó kormányokat. Lukasz Papademosz koalíciós kormánya a napokban írásos ígéretet tett az EU-nak, az Európai Központi Banknak és az IMF-nek, hogy keresztülviszi az új mentőmegállapodáshoz kapcsolódó megszorításokat.

Papademosz nem kevesebbet vállalt, mint azt, hogy a jövő évi költségvetést, amelyet a népnyelv csak az "éhezés költségvetésének" nevez, jóváhagyatja a parlamenttel. A görög gazdaság újjáépítését segíteni hivatott uniós akciócsoport vezetője ugyanakkor úgy véli, hogy Athénnak az adóemelés helyett inkább a kiadáscsökkentésre kellene helyeznie a hangsúlyt. A Berlinben nyilatkozó Horst Reichenbach szerint a reformokkal a görög bankokat nem lenne szabad túl nagy nyomás alá helyezni, mivel nem ők az okai a görög versenyképesség romlásának. Úgy véli, hogy a versenyképesség a reformokkal erősíthető; évi 3 százalékos átlagos bércsökkentés véleménye szerint már segítene a görög gazdaságon. (MTI)

Forrás: profitline.hu