2024. 06. 24hétfő

Utolsó frissítés2024.06.24 07:21

  Ma Iván napja van. Holnap Vilmos napja lesz.

Font Size

Cpanel

Újabb összecsapások Athénban a megszorító csomag miatt

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

A megszorítások ellen tiltakozó görög tüntetők csütörtök hajnalban ismét összecsaptak a rendőrökkel Athénben a parlament előtti Szintagma téren.

A törvényhozás szerdán szavazta meg a 28,4 milliárd euró összértékű költségvetési megszorításokat tartalmazó törvénycsomagot. A görög parlamentnek csütörtökön a megszorító csomag végrehajtási törvényeiről és az 50 milliárd eurós privatizációs csomagról is szavaznia kell.Tiltakozásul az éjszaka százak vonultak ismét a parlament épületéhez. A többségükben fekete csuklyát viselő fiatalok kőzáport zúdítottak rendőrökre, akik könnygáz bevetésével válaszoltak. A nekivadult tüntetők nem kímélték a környékbeli üzlethelyiségeket sem, és gyújtogattak is.

A tüntetők között számos orvos volt, akik beszámoltak arról, hogy legalább 25, könnyebben megsérült demonstrálót, valamint több száz olyan embert láttak el, aki a könnygáz miatt légzési nehézségekkel küszködött. A rendőrszakszervezet szerint legalább 40 rendőr sérült meg. Szerdán a csomagot 155 támogató és 138 elutasító szavazat mellett fogadta el a parlament. A kormánypárti szocialista frakció 155 tagjából egy képviselő a kiigazítások elfogadása ellen szavazott, de a döntés előtti bejelentésének megfelelően egy ellenzéki képviselő támogatta a megszorítást. A 300 fős parlamentben a csomag elfogadásához legalább 151 támogató szavazatra volt szükség. A képviselőházban név szerinti szavazást tartottak. A döntéssel lehetővé válik, hogy az euróövezeti pénzügyminiszterek júliusi 3-i ülésén jóváhagyják a korábban elfogadott, 110 milliárd eurós mentőcsomag újabb, 12 milliárd eurós részletének folyósítását.

Forrás: www.index.hu