2024. 06. 24hétfő

Utolsó frissítés2024.06.24 07:21

  Ma Iván napja van. Holnap Vilmos napja lesz.

Font Size

Cpanel

Ez vár ránk a görög választás után

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Egész Európa izgatottan várja a görög választások kimenetelét. Nem csupán az eurózóna jövőre szempontjából fontos az eredmény, hanem például a feltörekvő térségnek, köztük Magyarországnak sem mindegy, hogy a világ tőkepiacai miként értékelik a vasárnapi szavazást. A Portfolio.hu hazai és londoni elemzőket kérdezett meg, hogy megtudja, miként vélekednek az egyes választási kimenetek a forint- és állampapírpiaci következményeiről.

A két fő következtetés, ami az eredményekből kiolvasható:
(1) A piac a történelmi pártok sikerét tartaná a legmegnyugtatóbbnak, de nem számít ekkor sem tartós ralira.
(2) A Sziriza győzelme, illetve az újabb kormányzóképtelenséget hozó eredmény piaci fogadtatása egyformán negatív lehet.

A három kimenet, amelyekről megkérdeztük a elemzőket, alapkezelőket és piaci befektetőket a következők voltak:
1.) Az új Demokrácia nyer és koalíciót alkot a másik történelmi párttal.
2.) A Sziriza nyer, azonnal felmondja az EU/IMF-megállapodást és csődöt jelent.
3.) Újra a koalíciós kormányalakítást lehetetlenné tevő választási eredmény jön ki.

Arra voltunk kíváncsiak, hogy a rövid távú, néhány napon belüli piaci események milyen forintárfolyamot eredményeznek, illetve az állampapírpiaci hozamok miként alakulhatnak. (Ennek kapcsán megjegyezzük, hogy a 2. forgatókönyvnél az események lefolyása lassabb lehet, mint néhány nap. Ugyanakkor a Sziriza és a hitelprogram finanszírozóinak megnyilvánulásai alapján a megfigyelők azt feltételezik, hogy a hitelszerződés felmondása előbb-utóbb bekövetkezik.)

1. A történelmi pártok alakíthatnak kormányt

"Bár a politikai patthelyzet megszűnne, és működőképes kormány alakulna, a görög problémák nem fognak továbbra sem megoldódni egyik napról a másikra. Az ország továbbra is rá fog szorulni az EU segítségére, a megszorításokat folytatni kell. Az eurózóna adósságválságának eszkalációja tovább súlyos kockázatokat jelent." - indokolja az egyik hazai elemzőcsoport, miért várnak összességében mérsékelt piaci hatást a görög politkai válság megoldódásától. Ugyanakkor úgy látják: ez a forgatókönyv rövid távon valószínűsíthetően okoz majd egy látványos ralit a hazai piacokon is. Később az első pozitív hatások lecsengésével elég valószínű a korrekció a gyengébb irányba.

A pozitív hatások (forinterősödés, hozamesés) ideiglenességét feltételezi egy másik elemző csoport is. "Ebben a forgatókönyvben sem valószínű ugyanis, hogy el tudja kerülni a csődöt Görögország. A meglévő társadalmi ellenállást egyszerűen nem lehet figyelmen kívül hagynia a politikának. Ebben az esetben is a megállapodás újratárgyalási javaslatát valószínűsítjük, de kevésbé fenyegető tárgyalási pozícióból, mint amikor a Sziriza nyer. A kilépés itt nem lesz zsarolás, hanem sokkal inkább a görög társadalmi-gazdasági-politikai helyzetre és a megszorítási program megvalósíthatóságára fognak hivatkozni."

Az előrejelzések konszenzusa 290-es árfolyam és 8 százalékos tízéves kötvényhozam, mindkettő kissé erősebb, mint a mostani.

Az előrejelzések értelmezéséhez fontos tudni, hogy a felmérés múlt hét végén, még a spanyol bankmentés bejelentése előtt készült. Az ekkori állapotot figyelembe (300 EURHUF, 9%-os kötvényhozam) véve a piaci konszenzus 3%-os forinterősödést és 1%pontos hozamesést jelentene. Ma reggel már a 290-es szint nem számít igazán távolinak, de feltehetően a történelmi pártok győzelme ennél is erősebb forintot hozna.


2. A Sziriza győzelme

"Eléggé egyértelmű következmény: ha a csőd tényleg bekövetkezik, akkor nincs más hátra, mint az euróövezetből való kilépés, az új fizetőeszköz masszív leértékelődése (nem is beszélve már magának a bevezetésnek a nehézségeiről), tőkemenekítés, és a határok lezárása sem elképzelhetetlen. A görög gazdaság pillanatok alatt még a jelenlegi szintnél is sokkal mélyebbre süllyedhet." - felelték kérdésünkre a közgazdászok, akik szerint a legfontosabb az lenne ebben a helyzetben, hogy a többi perifériás országra ható fertőzést meg tudják-e állítani az európai döntéshozók. Ézzel függhet össze, hogy a piaci szereplők közül többen is hangsúlyozták, hogy az európai adósságválság, illetve a magyar IMF-tárgyalás körüli kérdőjelek szintén olyan faktorok, melyek a hazai pénzpiaci kondíciókra ezen forgatókönyv bekövetkezése mellett is érdemi hatást képesek gyakorolni. Így például említést érdemel, hogy vajon a G7 központi bankok milyen lépéseket tesznek a feertőzés megállítására, vagy hogy nagyobb piaci zavar esetén elég gyorsan tudunk-e megegyezni az IMF-fel ahhoz, hogy elkerüljünk egy folyó fizetési mérleg válságot.

Ilyen értékelés mellett nem csoda, hogy az előrejelzések szórása sokkal nagyobb, mint az előző forgatókönyv esetében. Többen megemlítették annak az esélyét is, hogy a forint történelmi mélypontjára süllyedhet, és bőven a két számjegyű tartományba várható a kötvényhozam. A vélemények között azonban ezek végül szélsőséges álláspontot jelentettek, az euró árfolyamának konszenzusa 311 forint, a hozamszinté 9,55% lett, ami ugyan nem elhanyagolható mértékű romlás, de azért a katasztrófa-forgatókönyvtől messze van.

3. Nem tud felállni új kormány

A "ki nyer ma?" típusú találgatások során a híradásokban talán kevesebb figyelem esik erre a forgatókönyvre, pedig a közvéleménykutatási adatok alapján a valószínűsége nem elhanyagolható. Ráadásul ez a szcenárió egyáltalán nem egy "köztes" kimenet, mint ahogy első pillantásra gondolnánk. "Talán ez a legrosszabb lehetőség, itt szinte azonnal jöhet a csőd és kilépés, káosszal és a társadalmi rend felbomlásával. Az állam nem fogja tudni ellátni feladatát, potenciálisan még a katonai rezsim is fenyeget ez esetben." - fogalmaz egy budapesti elemző. Egy másik közgazdász véleménye is ezzel van összhangban: szerinte ez esetben a forint útja nyitva van a gyenge irányba..

Van olyan vélemény is, amely szerint csak hosszabb távon konvergál a helyzet a 2. forgatókönyvhöz: "Azért jelentene az eredménytelen tárgyalás a piacokon gyengülést, mert a görög államnak vészesen fogy a pénze, ezért a további bizonytalanság a csőd esélyét tovább növelné. Ezért, bár az azonnali negatív hatás lehet, hogy kisebb lenne, mint a Sziriza győzelme esetén, de idővel, ha a görög döntéshozás tehetetlen marad, ugyanabba az irányba mutat, mint a Sziriza győzelme és ezzel együtt a csőd azonnali bejelentése."

Ennek fényében nem meglepő, ha az előrejelzések konszenzusai alig különböznek a 2. számú forgatókönyvnél látottaknál. (EURHUF 310, állampapír: 9,48%) Ahogy az a fenti ábránkról kitűnik, az is nagyon hasonló, hogy az előrejelzések szórása viszonylag nagy. Ebből pedig még egy következtetést levonhatunk: a Sziriza győzelme, illetve a kormányképtelenség esetén a bizonytalanság óriási lehet. Bár a történelni pártok győzelme sem oldaná meg a görög problémákat, legalább egy időre megnyugodhatnak a pénz- és tőkepiacok.

Forrás: www.portfolio.hu