2024. 06. 24hétfő

Utolsó frissítés2024.06.24 07:21

  Ma Iván napja van. Holnap Vilmos napja lesz.

Font Size

Cpanel

Először filmezték le a gyilkos jégcsapot

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

A BBC dokumentumfilmesei megörökítették a tengerszint felől érkező jégcsap útját, ami minden élőlényt elpusztít, ami az útjába kerül. A szokatlan jelenséget először filmezték le.

Látványos és egyben döbbenetes felvételeket rögzített a BBC stábja a David Attenborough kommentálásával készült Frozen Planet című sorozathoz. A jelenséget angolul brinicle-nek nevezik, ami valószínűleg a brine (sósvíz) és az icicle (jégcsap) szóösszetételből ered. A lent látható filmen megfigyelhető, amint a koncentrált sót is tartalmazó jégcsap a melegebb tengervízzel érintkezve mindent megfagyaszt, ami az útjába kerül.

A jelenségre a sarkvidékek szakképzett oceanográfusa, dr. Mark Brandon adott magyarázatot. Elmondása szerint a látottak a tengervíz fagyás közben fellépő sajátosságainak köszönhetők. A megfagyó tengervíz ugyanis – szemben az édesvízzel – nem alkot egységes tömböt, sokkal inkább emlékeztet egy vízzel átitatott szivacsra. A szivacsos rétegben számos csatorna alakul ki, ami biztosítja a sósvíz szabad áramlását.

Télen a tengerszint felett a levegő hőmérséklete mínusz húsz Celsius-foknál is alacsonyabb lehet, aminél a tengervíz jóval melegebb, körülbelül mínusz két fokos. A melegebb tengervíz a levegővel érintkezve új jégréteget képez. Az így kialakult jégben a só koncentrált formában kerül a sósvízcsatornába.

Mivel a sósvízből kialakult jég sűrűsége nagyobb, mint az azt körülvevő tengervízé, az extrém alacsony hőmérsékletű sósvíz kicsapódik a melegebb tengervízbe, és azonnal megfagyasztja azt. Ez a folyamat vezet a folyamatosan formálódó-torzuló jégcsap kialakulásához, ami az útjába kerülő tengeri állatokat is azonnal a frissen kialakuló jégrétegbe fagyasztja.

Forrás: www.index.hu