2023. 12. 03vasárnap

Utolsó frissítés2023.12.03 07:21

  Ma Ferenc napja van. Holnap Borbála és Barbara napja lesz.

Font Size

Cpanel

Ókori bronzpénzeket tártak fel Bulgáriában

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Kétszázhuszonöt bronzpénzt tartalmazó cserépedényt tártak fel bolgár régészek a fekete-tengeri üdülőváros, Szozopol közelében.

A lelet az ókori Apollónia nekropoliszában, de a sírokon kívül került elő. A jó állapotban fennmaradt pénzérmeket az i.e. 4. században verték, 75 közülük magas névértékű. Egyik oldalukon hajóhorgony látható, amely a város korabeli címerpajzsán is szerepel, a másik oldalukon pedig Apollót, a település patrónusát ábrázolták - olvasható a Sofia Globe angol nyelvű bolgár hírportálon. A régészek meggyőződése szerint nem sírmellékletről, hanem kincsleletről van szó.

Szozopolt i.e. 600 körül alapították kis-ázsiai, milétoszi görög telepesek Antheia néven, ám hamarosan a várost Apollóniára keresztelték át. Különböző időszakokban a település Apollónia Pontica (Fekete-tengeri Apollónia), majd Apollonia Magna (Nagy Apollónia) néven vált ismertté. A várost i.e. 71-ben Marcus Lucullus római légiói pusztították el. A 4. században a Szozopolisz, azaz a mentség városa nevet kapta, az ottomán uralom alatt pedig Sizeboluként emlegették.

Forrás: www.mult-kor.hu