2024. 06. 24hétfő

Utolsó frissítés2024.06.24 07:21

  Ma Iván napja van. Holnap Vilmos napja lesz.

Font Size

Cpanel

Ősszel indul a Colosseum felújítása

Olvasóink értékelése:  / 0
ElégtelenKitűnő 

Egy cipőgyáros támogatásával ősszel megkezdődik a Colosseum felújítása; a 2-3 évig tartó restaurálás eredményeként 25 százalékkal nő a nagyközönség által bejárható terület Róma egyik leghíresebb, ám meglehetősen lepusztult műemlékében.

A munkálatokat 25 millió euró értékben (6,7 milliárd forint) a Tod’s olasz cipő- és kézitáskagyár finanszírozza. A szeptemberben kezdődő felújítási munkák idejére az ókori amfiteátrum összesen nyolc pontját nyilvánítják építési területté, de a Colosseum a felújítás alatt is látogatható marad, a munkák végeztével pedig 25 százalékkal nő a turisták által bejárható terület. A felújítást egyelőre három ponton kezdik el.

A híres ókori amfiteátrum homlokzata, amelyet megrongált a rossz idő és befeketített az autóforgalom (környezetvédők szerint óránként 2000 autó halad el előtte), jelenleg siralmas képet nyújt. Tavaly habarcsdarabok váltak le a faláról. A felújítást finanszírozó Tod’s cipő- és táskagyár hivatkozhat ugyan reklámjaiban a Colosseum restaurálásához nyújtott segítségre, de magán a műemléken nem helyezhet el hirdetéseket. "A Colosseum valamennyi olaszé; soha nem tűrjük el, hogy valaki reklámkampánnyal elcsúfítsa" - mondta maga a cégelnök, Diego Della Valle.

Az elmúlt bő évtizedben a Colosseum látogatóinak száma egyről hatmillióra nőtt, egyebek között Ridley Scott Gladiátor című 2000-es filmje sikerének hatására. A tojásalakú amfiteátrum építését i.sz. 70 és 72 között Vespasianus császár kezdte meg és 80-ban Titus uralkodása alatt fejezték be. Ez a római birodalomban valaha épített legnagyobb amfiteátrum: hossza 188 méter, szélessége 156 méter, magassága pedig 48,50 méter. Az 50-75 ezer nézőt befogadó létesítmény közel 500 éven át működött, gladiátori küzdelmeket és más nyilvános előadásokat tartottak benne.

Forrás: www.mult-kor.hu